Bosilj protiv Petrića: Budimo grad i SDP oprečno u raspravi o rebalansu koji nije izglasan

| 30.3.2022. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

Iako je varaždinska javnost naviknuta na sraz vladajućeg SDP-a s Nezavisnom listom Ivana Čehoka, što nije neočekivano, u početcima mandata Nevena Bosilja bili su barem prividno prijateljski i kolegijalni odnosi Budimo grada sa SDP-om te su jedno vrijeme bili i koalicijski partneri, ali nakon raskida koalicije sve se više pokazuju razdori u međusobnim odnosima koji su izašli na vidjelo i na današnjoj raspravi 1. točke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Varaždina, a to je bio rebalans proračuna. Hrvoje Petrić iz platforme Budimo grad se u raspravi oko proračuna osvrnuo i naglasio nekoliko tema. 

- Naprosto je smiješno pročitati uvjete natječaja za pročelnike gdje se pročelničko mjesto limitira na osobu koja mora biti politilog, meni je osobno to tragedija. Gospodine gradonačelniče, rekli ste da bi htjeli plivati, ali da vam se odvežu ruke. Uvjeti koje smo vam mi postavili su bili toliko načelni i toliko osnovni i samorazumljivi i u skladu s onim što ste sami zagovarali, nadao sam se da neće biti problema u našoj suradnji. Pokazali ste i da ste politički puno bliži HDZ-u, nego nama jer u situaciji gdje je potrebno izvršiti bitne političke promjene i zaokrete u funkcioniranju grada, puno lakše se dogovorite s HDZ-om, nego s nama. Tako da prema svemu sudeći imamo nesvetu koaliciju Reformista, SDP-a i HDZ-a koja će upravljati gradom. Kad smo prije nekoliko mjeseci glasali o proračunu rekli smo da ćemo teška srca podržati, ali da ćemo vam dati šansu, a sada nemam nade da ćete više bilo što promijeniti u ostatku mandata - istaknuo je Petrić.

- Ekipa iz Budimo grada je svako malo imala određenih zahtjeva koji po meni nisu bili sukladni vašim moralnim načelima. Od toga da imate predsjednika savjeta Sveučilišta u Zagrebu, od toga da imate članove nadzornih odbora koje ste vi predlagali, da ste tražili od mene da sudjelujem u sukobu u HNK-u gdje ste vi napravili ne znam što sve ne. Ja si takve stvari više neću dozvoljavati. Svaka osoba u gradskog upravi vam može potvrditi da nisam sudjelovao niti u jednom zapošljavanju - rekao je Bosilj i naglasio da će se ubuduće vanjska služba baviti objavom javnih natječaja za poslove u Gradskoj upravi.

Petrić je također napomenuo da je dobio primjedbe od jedne švicarske tvrtke koja želi ulagati u Brezju, ali da tri tjedna nakon slanja mailova gradskoj upravi i dalje čekaju odgovor.

- To je švicarska firma koja je došla u Varaždin i koja želi kupiti zemljište u Brezju, koji su poslali mail na engleskom, na njemačkom, poslali na adresu zamjenika i službenike grada. Postavili su četiri, pet pitanja po meni relativno jednostavna, koja bi se trebale ovak iz grada odgovoriti, a nisu dobili odgovor. Pitali su me, tu nema interesa? - rekao je Petrić.

Nakon čega je Neven Bosilj odgovorio da će svi investitori sa svojim upitima morati biti na čekanju ako se ne izglasa rebalans proračuna, dok je Ivan Čehok bio nezadovoljan raspravom jer se sadržajno nije ticala proračuna.

- Gospodin zamjenik je u ime predlagatelja govorio o političkim odnosima dviju političkih grupacija. Nema nikakve veze s temom rebalansa proračuna. Molim vas da to prekinete - rekao je Čehok, a onda se složio s Petrićem da postoji loš odnos prema potencijalnim ulagateljima u zoni Brezje.

- Nije samo riječ o jednom investitoru, već i o drugim investitorima koji nisu naišli na prijem od čelnih ljudi grada. Mi smo na odborima nastojali vidjeti zašto se ne odgovara ljudima i nismo dobili zadovoljavajuće podatke o tome. Mi smo započeli raditi Brezje zapadni dio, Cehovska, MBO, a Brezje istok je započeo Habuš. Mi smo u mjesec dana prijavili Europi projekt servisne ceste u Brezju, za razliku od ljenčina koje ne mogu u 10 mjeseci ništa. Imali ste tamo sjajnog čovjeka (Tomislava) Bogovića kojega ste maknuli iz svega i ponizili, a čovjek je sam napravio zonu Jalkovec i sudjelovao u zoni Brezje. Vi ste tog čovjeka ponizili kad ste mu dali mjesto koje je ispod razine njegove kompetencije, a čudite se što ne možete tri tjedna odgovoriti jednom švicarskom investitoru - rekao je Čehok.

Nakon rasprave, nije bilo dovoljno ruku za rebalans proračuna tj. 10 glasova za, šest protiv i tri suzdržana. Samim time se i promijenio dnevni red sjednice te su maknute točke 2. i 9. u kojima se trebalo glasati o prijedlogu odluke o izmjeni zaduženja izdavanjem municipalnih obveznica kao i prijedlog odluke za otkup nekretnine za veterinarsku stanicu.