Neven Bosilj Foto: VV arhiva

Bosilj: Problem parkiranja u Varaždinu ogledalo je rada ove gradske vlasti

Varaždinske vijesti | 2.2.2021. u 16:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Kao što je 2005. namjerno stvorio problem i počeo balirati otpad kako bi nakon toga ponudio „spasonosno“ rješenje (MBO), gradonačelnik Ivan Čehok je sličan recept pogodovanja privatnom partneru napravio i u slučaju parkiranja u gradu - priopćio je danas SDP-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina Neven Bosilj ispred Gradske organizacije SDP-a Varaždin.

- U lipnju prošle godine on i njegovi partneri iz HDZ-a digli su ruke za promjenu Odluke o parkiranju s kojom su „odlučili riješiti problem onih koji dolaze raditi u grad“ na način da su proširili naplatu parkiranja na šire područje grada pritom ukinuvši sve tri zone vrijeme pritom produživši vrijeme naplate od 8 ujutro do 20 sati po istoj cijeni od 5 kn/satu. Naravno, kada na taj način stvorite problem onda je lakše ponuditi „rješenje“. U ovom slučaju „rješenje“ je izgradnja novih parkirnih mjesta unutar stambenih blokova kao npr. u Trakošćanskoj na štetu zelenih površina i dječjih igrališta uz, kako prigodno, „povlaštene cijene“ za stanare. Nešto što je stanarima do sada bilo besplatno, sada će plaćati danas 10, sutra možda 50 kuna mjesečno dok parkirna mjesta u blizini s novo uvedenom naplatom kod Elektre i u ulici Braće Radića većim dijelom dana zjape prazna - kaže Bosilj.

- Već smo vidjeli neuspjeli pokušaj rješavanja problema u stambenom bloku Krležine i Vukovićeve gdje su stanari ogorčeni novom regulacijom prometa i rješenjem parkiranja. Još jedan takav primjer je i proširenje pješačke zone u dijelu Šenoine ulice u centru uz ukidanje 30-tak parkirnih mjesta u blizini Varaždinskog placa bez prave vizije što se time želi postići - dodao je.

- Ovakvo selektivno i instant rješavanje problema prometa u mirovanju umjesto cjelovite analize i izrade prometne strategije koja bi ponudila kvalitetna rješenja, ogledalo su rada ove gradske vlasti kroz cijeli mandat. Iza svih odluka u protekle 4 godine stoje osobni interesi gradonačelnika Čehoka i njegovih javnih i skrivenih partnera i to će se promijeniti čim preuzmem odgovornost za vođenje grada. Odmah ćemo promijeniti Odluku o parkiranju kako bi se ponovo uvele zone i ukinula naplata (u potpunosti ili nakon 15 sati) na lokacijama kao što su gore navedeno parkiralište kod Elektre i ulica Braće Radića. Svjesni smo problema koje uzrokuje sve veći broj automobila, ali rješenja ne mogu i ne smiju ići na račun lošije kvalitete života naših sugrađana. Naš cilj je zeleno održivi grad uz cjelovita rješenja kako prometa, tako i drugih neriješenih problema i to ćemo uskoro predstaviti našim sugrađanima kroz naš program - zaključio je Neven Bosilj.