Bosilj: Pod okriljem blagdana gradonačelnik Čehok ponovo predlaže odluke na štetu građana.

VV | 28.12.2020. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno

- Od ponovnog dolaska na vlast 2017. gradonačelnik Ivan Čehok je poduzeo sve kako bi u sporovima povezanim s kaznenim postupcima koji se vode protiv njega Grad doveo u izgubljenu poziciju, a sebe i svoje interesne partnere doveo u povoljniji položaj - stoji u početku objave za javnost Nevena Bosilja iz SDP-a koje prenosimo u cijelosti.

"Nažalost, to mu uspijeva zbog sporog i neefikasnog pravosuđa, ali i čuvanja leđa od strane njegovog partnera na vlasti - HDZ-a. Zato se ne treba čuditi novim prijedlozima koje, pod okriljem božićnih i novogodišnjih blagdana, stavlja pred Gradsko vijeće po hitnom postupku čime želi donijeti još dvije sporne odluke kojima se Grad po tko zna koji put dovodi pred svršen čin.

Prva bitna Odluka je  prihvaćanje nacrta stečajnog plana nad „Varaždin airport“ d.o.o. u stečaju, firme koja je trenutno u 100% vlasništvu Grada. Ono što je ključno ovdje je da tom Odlukom Grad gubi kontrolu na aerodromom i postaje manjinski partner, a novi većinski vlasnik varaždinskog aerodroma sa 60% postaje tvrtka Winair d.o.o. u vlasništvu Davora Patafte.

Uvidom u materijale dostavljene vijećnicima navodi se da je Grad primio nekoliko pisama namjere za daljnjim razvojem aerodroma te da je hitno potrebno izaći iz stečaja te da je to u interesu Grada. Nama se, na temelju dodatnih materijala koje Grad nije dostavio vijećnicima i koje ćemo predstaviti na sjednici, čini baš suprotno, a to je da je ovim stečajni planom prvenstveno pogoduje interesu tvrtke WINAIR d.o.o.

Naravno, potrebno je podsjetiti javnost da su u u kaznenom postupku vezanom za malverzacije oko aerodroma nepravomoćno osuđeni upravo Ivan Čehok, tada i sada gradonačelnik kao i Davor Patafta i Narcisa Huljev, a postupak oko priznavanja tradžbina je i dalje u tijeku. Važno je napomenuti i ono što je gradonačelnik kao predlagatelj prešutio javnosti i vijećnicima, a to je potpuna sabotaža ove gradske vlasti prema zakupcu aerodroma, tvrtki Diamond Aircraft Croatia d.o.o.  koja je preuzela upravljanje aerodromom 2016. na rok od 5 godina i koji, kako zgodno, ističe za mjesec dana. Prema materijalima koje posjedujemo, vidljivo je da je novi zakupac nakon ljeta 2017. i dolaska na vlast Čehoka i Patafte nije mogao dobiti nikakvu potporu, niti informacije. Odbijani su razgovori s ozbiljnim investitorima očito u cilju da se dogodi upravo ovo što je sada servirano vijećnicima.

Druga Odluka po hitnom postupku je Čehokov prijedlogVijeću da se s nekretnine na kojoj je izgrađena MBO tvornica izbrišu tzv. „plombe“ tj. zabilježbe koje osiguravaju pravnu poziciju Grada u više parničnih postupaka koji su u tijeku protiv T&H Investa nekadašnjeg vlasnika Davora Patafte. Te „plombe“ koje postoje na nekretnini gdje se nalazi MBO također su vezane za kazneni postupak protiv Čehoka i gradskog vijećnika Patafte koji su još u tijeku.

Čitajući materijal za tu Odluku ne vidimo ni jedan dovoljno jak razlog za micanje „plombi“ osim da se time Grad opet dovodi u loš položaj u nezavršenim sudskim sporovima. Ako je Vrhovni sud donio odluku u korist Grada i plombe su ostale „netaknute“ onda je jasno da se dobrovoljnim brisanjem plombe nepovratno gubi jedna od ključnih pravnih pozicija Grada.

Odakle hitnost u ovo blagdansko vrijemesvima je jasno – mandat Ivana Čehoka kao gradonačelnika i njegovih interesnih partnera bliži se kraju i zadnji je trenutak da se sve riješi u njihovu korist, a na štetu Grada i njegovih građana.

Klub vijećnika SDP-a neće glasati za stavljanje ovih odluka po hitnom postupku na Dnevni red, a ukoliko budu uvrštene, vijećnici SDP-a glasati ćeprotiv njih kao i protiv proračuna za 2021. koji se u cijelosti oslanja na nama spornu integralnu nagodbu donesenu u srpnju ove godine."