Bosilj: "Opskrba plinom na području Termoplina je pod kontrolom, za kućanstva plin osiguran 100%

MGA | 30.3.2022. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, koja je u tijeku u HNK Varaždin, tijekom aktualnog sata SDP-ova vijećnica Gordana Marsenić pitala je što je s opskrbom plina za kućanstva i gospodarstvo na području opskrbe Termoplina.

- Svojedobno su iz Termoplina objavili da su osigurali dovoljne količine plina za 3,5 godine, ali tada još nije bilo rata u Ukrajini. Kako će funkcionirati opskrba plinom u ovim uvjetima? - pitala je vijećnica.

nema upliav akoa većink nema većinska prava u toj tvrtki. imamo vijećnike kkoji su članovi no o no termoplina i kakve su odluke donijete. 

Gradonačelnik Neven Bosilj odmah je napomenuo da Grad zbog ugovora sklopljenog prije deset godina, iako je većinski vlasnik, nema više većinska prava u toj tvrtci. Napomenuo je da su dvojica gradskih vijećnika članovi Nadzornog odbora Termoplina, a to su Mario Lešina i Josip Dreven (s Kandidacijske liste Ivana Čehoka). Gradonačelnik je dao primjedbu da oni nisu našli za shodno da Gradu prenesu informacije s Nadzornog odbora Termoplina, "osim što dobivaju velike naknade".

- Kao predstavnik dioničara sudjelovao sam u pripremi buduće Skupštine dioničara i mogu reći da je Termoplin za kućanstva osigurao 100% plina. Plin dobavlja od Geoplin Ljubljane, PPD-a i INE, s njima imaju ugovore i garantirane cijene, a za industrijski dio su osigurali više od 50% jer za to imaju osigurano do 1.10. a za kućanstva do 1.4. tako da je taj dio pod kontrolom - rekao je Bosilj. 

Također je istaknuo da Termoplin više nije zajamčeni opskrbljivač u obvezi javne usluge, što znatno olakšava poslovanje u ovim uvjetima. To je sada Elektroslavonija odlukom HERA-e.

- Uspjeli su raskinuti tu obvezu i nemaju više taj mač nad glavom, što znači da ne moraju preuzeti opskrbu ako na nekome području opskrbljivač propadne, jer tu nastaje problem, ako imate ugovorene cijene plina ili nemate. Termoplin je stabilna tvrtka i predložit ću da se sva dobit zadrži, a da se dividena isplati iz dobiti prethodnih godina - rekao je Bosilj.