Bosilj: "On-lline sjednica Gradskog vijeća je ništa drugo nego kukavičluk vladajuće koalicije Čehoka i HDZ-a" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bosilj: "On-lline sjednica Gradskog vijeća je ništa drugo nego kukavičluk vladajuće koalicije Čehoka i HDZ-a"

IHR/Varaždinske vijesti | 11.7.2020. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

- Upravo sam dobio poziv na online sjednicu Gradskog vijeća za petak 17. srpnja u 13 sati. Sazvati on-line sjednicu usred ljeta na kojoj se odlučuje o zaduženju Grada Varaždina putem municipalnih obveznica na nepoznati, ali ogroman iznos (ni gradski vijećnici još ne znaju o kojem iznosu se radi jer nisu nam predočeni svi materijali?!) kako bi se riješio pitanje baliranog otpada putem tzv. integralne nagodbe koja je zapravo integralna i savršeno organizirana otimačina javnog novca, je tragedija. To je kukavičluk vladajuće koalicije Čehoka i HDZ-a koji ne žele ni medije, ni javnost, a nemaju se hrabrosti ni suočiti s oporbenim zastupnicima uživo. Ali, ne samo da će se ovakvim kvazi spasonosnim rješenjem namiriti svi oni koji su izumili baliranje prije 15 godina i stvorili problem da bi sad mogli uživo doći kao spasioci nego sad žele prodati i dionice Termoplina u vlasništvu grada Varaždina u zamjenu za bale. Prodaje se "zlatna koka", a deseci milijuna kuna idu u džepove "potrebitih" - komentirao je na svojem Facebook profilu SDP-ov vijećnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Naime, umjesto uživo, uz poštivanje epidemioloških mjera, predviđeno je da se sjednica Gradskog vijeća održi putem ZOOM programa, što je izazvalo nezadovoljstvo SDP-ovog vijećnika.

- Bez obzira na epidemiološku situaciju, svih 25 vijećnika mora se naći oči u oči, uživo uz prisustvo medija i zainteresirane javnosti i otvoreno raspraviti predložene točke. Napominjem da ministrova preporuka o mogućnosti sazivanja on-line sjednica ne može biti iznad Zakona i Statuta te pozivam predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika da pokažu hrabrost i promijene ovu odluku - pozvao je putem Facebook profila Bosilj.

No, nije to jedino nezadovoljstvo uoči održavanja on-line sjednice Gradskog vijeća.

- Lijepo od gospodina Habijana što je "osigurao" da materijali dođu 10 dana prije sjednice i što je ponovno pokazao da se do njegove riječi ne može držati. Samo da podsjetim, u ožujku je izjavio kako bi volio da se poštuje rok poslovnika i da materijali dođu barem 10 dana prije sjednice s obzirom na materiju i važnost teme.
- Unatoč tome, opet se sve radi netransparentno. Tjedan dana prije sjednice još uvijek ne znamo što se nudi, iako čl. 88 Poslovnika jasno određuje da bi se materijali za redovne sjednice trebali dostaviti vijećnicima u pravilu 10 dana ranije. Suprotno tome, materijali će se opet naći pred vijećnicima par dana ranije, tako da niti vijećnici niti javnost neće imati vremena proučiti predložene odluke) Za ovako važne i dalekosežne odluke trebala se je provesti javna rasprava, prijedlozi rješenja su trebali biti predočeni javnosti puno ranije, a činjenica da će se održati online sjednica o ovako važnim pitanjima najbolje govori da iza svega stoji namjera da se u najvećoj mogućoj mjeri isključi javnost prije donošenja odluke i da se nas stavi pred svršeni čin - objavio je Ivan Obadić na Facebook profilu Varaždinskog smeća.