Bosilj o poskupljenju parkinga: "To nije korektno, neka cijenu zaokruže na 0,60 eura i prilagode aparate"

MGA | 8.1.2023. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

O poskupljenju parkiranja u Varaždinu oglasio se i gradonačelnik Neven Bosilj kazavši za VTV da nije dao svoju suglasnost za takvo poskupljenje.

Zbog zaokruživanja cijena poskupio parking i u Varaždinu, i to za pet posto.

Kako smo već pisali, koncesionari javnog parkiranja pod naplatom obratili su se Ministarstvu financija zbog toga što parking aparati ne prihvaćaju kovanice manje od 10 centa. Ministarstvo financija odobrilo im je da se prilikom preračunavanja cijena parkinga iz kuna u eure iznos zaokružuje na dvije decimale, pri čemu se druga decimala pretvara u nulu. U slučaju da je prilikom preračunavanja druga decimala manja od pet, prva decimala ostaje nepromijenjena, a ako je druga decimala jednaka ili veća od pet, prva se decimala povećava za jedan.

S obzirom da 5 kuna, koliko košta parkiranje u Varaždinu, pretvoreno u eure prema fiksnom tečaju na dvije decimale iznosi 0,66, a druga decimala je veća od pet, to se zaokružuje na 0,70, i to predstavlja povećanje cijene od oko 5 posto. Ministarstvo financija pritom predlaže jedinicama lokalne samouprave da svojim podzakonskim aktom tj. odlukom odobre tj. potvrde ovakav način preračunavanja cijene parkinga i eventualno povećanje cijene.

Gradonačelnik Bosilj s tim se baš ne slaže i smatra da Ministarstvo time "lopticu" prebacuje na gradove i općine.

- Jedini sam gradonačelnik koji još nije dao suglasnost na to poskupljenje. Ne slažem se s tim jer bi cijena parkiranja poskupila i putem plaćanja SMS-om i parkirnom kartom. Mislim da to nije korektno. Neka Best In Parking zaokruži cijenu na 0,60 eura i prilagodi svoje aparate, a putem plaćanja SMS-a neka ostane cijena od 0,66 eura - predlaže Bosilj navodeći da je za ponedjeljak sazvan sastanak s predstavnicima koncesionara u Gradskoj vijećnici.