Bosilj: "Nisam nezamjenjiv, ali nisam ja glavni problem Zavoda" Foto: Arhiva VV

Bosilj: "Nisam nezamjenjiv, ali nisam ja glavni problem Zavoda"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.7.2019. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

- Ako sam ja problem Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije onda, vjerujte, problema nema. Ne smatram da sam nezamjenjiv i najbolji, niti sam među onima koji smatraju da im je funkcija upisana u Rodni list i da na njoj moraju ostati doživotno, kao što smatraju pojedini zaposlenici Zavoda na određenim položajima. Od 2005. do 2019. godine promijenilo se 10 ravnatelja, a niti jedan nije uspio odraditi cijeli mandat. U prosjeku su dužnost obavljali 1,4 godine. Taj podatak puno govori o okolnostima u kojima Zavod funkcionira – poručio je Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije na upit hoće li podnijeti ostavku nakon što je nakon provedenog inspekcijskog nadzora podnijet optužni prijedlog protiv Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i odgovorne osobe, ravnatelja Bosilja.

Njegovu ostavku zatražio je bivši Živozidaš, sada nezavisni županijski vijećnik Marijan Dominko. Nakon što je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine županu pokazao dokument, odnosno obavijest o provedenom inspekcijskom nadzoru u toj ustanovi, u kojem se navodi kako je zbog utvrđenih činjenica podnesen optužni prijedlog nadležnim tijelima zbog osnovane sumnje da je počinjen prekršaj iz članka 5. Zakona o radu, Dominko je zatražio i ostavku pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorke Horvat.
- Državno odvjetništvo je pokrenulo postupak u vezi toga. Ako već pročelnica, u koju imate povjerenje i za koju ste na prošloj sjednici Županijske skupštine rekli da kvalitetno obavlja svoj posao ne zna za to, mogu vas ja uputiti – rekao je Dominko županu na Skupštini.
O podnošenju optužnog prijedloga ravnatelj Bosilj nije znao.
- Tek nakon donošenja pravomoćne odluke o postojanju, odnosno nepostojanju prekršaja komentirat ću samu odluku i razmišljati o eventualnim radnjama koje planiram poduzeti - poručio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, čije izvješće o radu i financijskom poslovanju je prihvaćeno većinom glasova vijećnika Skupštine Varaždinske županije.

Ovu zdravstvenu ustanovu koja je u prošloj godini ostvarila 23,1 milijuna kuna prihoda, zadnjih godinu dana potresaju afere. Nakon što je prošle godine voditelj Djelatnosti za provođenje DDD Zavoda zbog zlouporabe položaja s kaznenom prijavom završio u pritvoru, ove je godine, podsjećamo, sredinom veljače podnesena anonimna kaznena prijava protiv ravnatelja te zdravstvene ustanove, diplomiranog sanitarnog inženjera, javnosti poznatog kao HDZ-ovog načelnika Općine Sveti Ilija, zbog sumnje u zluporabu položaja i ovlasti. Prema toj prijavi ravnatelj je u evidenciji radnog vremena prikazivao da je prisutan na radnom mjestu u vrijeme kada je kao vanjski suradnik predavao na Medicinskoj školi Varaždin, da je djelatnici Zavoda isplaćivao veću plaću od one koja joj je određena njezinim Ugovorom o radu, ali i da je u evidenciji prisutnosti na radu, koju je sam vodio, prikazivao pripravnost, odnosno da je dostupan na poziv izvan radnog vremena iako djelatnost Zavoda, u kojoj je tada radio, nije imala pripravnost.
U obavijesti o izvršenom inspekcijskom nadzoru, koju smo dobili na uvid, navodi se kako prilikom evidentiranja pripravnosti nisu utvrđene nepravilnosti, djelatnica kojoj je navodno ravnatelj isplaćivao veću plaću od ugovorene uopće se ne spominje, ali je utvrđeno da je Bosilj predavao u Medicinskoj školi u vrijeme kad je trebao biti na poslu.

Više informacija pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...