Bosilj: Neka Gradsko vijeće donese preporuku o obustavi progona naših sugrađana Foto: SDP

Bosilj: Neka Gradsko vijeće donese preporuku o obustavi progona naših sugrađana

Varaždinske vijesti | 29.1.2020. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Klub vijećnika SDP u Gradskom vijeću grada Varaždina podnio je prijedlog da se obustave tužbe i sudski procesi protiv građana od strane gradskih tvrtki. Zašto, objasnili su danas Neven Bosilje, predsjednik Kluba u Gradskom vijeću, te Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a.

- Klub vijećnika SDP-a je još prošle godine predložio da Gradsko vijeće donese preporuku kojom bi se apeliralo na obustavljanje tužbi i sudski procesa protiv naših građana od strane gradskih tvrtki. Tu inicijativu SDP-a odbio je predsjednik Vijeća i gradskog HDZ-a Damir Habijan, pozivajući se na proceduralne razloge, iako se zapravo radilo o nedostatku političke volje vladajućih. Sada smo ponovno predali prijedlog,
skladno s procedurom, a sada je na Habijanu da od deklarativne podrške prijeđe na konkretna djela u zaštiti građana od nepotrebnog progona, rekao je Bosilj.

lako je i prije bilo incidenata, kako je dodao Marković, do eskalacije je došlo nakon enormnog povećanja računa za odvoz otpada, što je potaknulo kritike građana, koje su se pokazale opravdanima.

- Građani, ogorčeni zbog 2-3 puta većih računa bez transparentnog objašnjenja i odbijanja Čistoće i gradonačelnika za objašnjenjem poskupljenja, s pravom su počeli kritizirati vlast. Ono što se dogodilo nakon toga, a događa se od tada cijelo vrijeme, pokazalo je na koji način ova vlast vlada gradom - kulturom straha, a ne kulturom dijaloga, ustvrdio je Marković, naglasivši da se tužbama građana krši sloboda govora.

Kako je dodao, počelo je s pritiskom na školu u kojoj radi Robert Borović, pokretač Facebook grupe „Varaždinsko smeće", zatim se nastavilo izlaganje renomiranog glumca Marinka Prge atmosferi linča zbog kritike gradonačelnika, a potom je dogradonačelnik Avara uputio skandalozan dopis prema Sveučilištu Sjever na kojem radi Matija Mikac u kojem indirektno prijeti ukidanjem gradskih donacija.

- Kulminacija svega je sudski proces Čistoće protiv Mikca zbog opravdanih kritika prema toj gradskoj tvrtki. Očito se bira koga će se tužiti. O načinu komuniciranja, bolje reći vrijeđanja građana, koje dolazi s njegovog službenog, ali i lažnih FB profila, bolje da i ne govorimo. To samo pokazuje njegovu pravu stranu, rekao je Marković.

Uz sve to, kako je napomenuo, prema jednom predsjedniku mjesnog odbora prošle je godine radi njegove izjave o pružnom prijelazu u Cehovskoj upućena prijetnja tužbom od strane gradonačelnika zbog nanošenja „reputacijske" štete Gradu u kojoj se traži da uplati 10.000 kn ili će ići na sud.

- Postavljamo pitanje: koliku bi odštetu zbog „reputacijske štete" gradu Varaždinu i njegovim građanima trebao platiti gradonačelnik Ivan Čehok zbog svog nečinjenja i svojih djela te općenito ovakvog načina upravljanja Gradom jer se donosi odluke u stvarima za koje je na sudu, čime je u sukobu interesa? Bojim se kada ode s vlasti, štetu njegove vladavine mjerit ćemo u stotinama milijuna kuna, naglasio je Marković, spomenuvši i nepravomoćnu presudu za korupciju te bala u Brezju za što pravomoćnu presudu očekuje tek za godinu ili godinu i pol.

Varaždin je zbog Čehoka, kako je naglasio, ponovo loš primjer, grad slučaj, što je vidljivo iz svakodnevnih reportaža nacionalnih medija u kojima se prezentira zatiranje građanskih sloboda u Varaždinu kroz uvrede, prijetnje i sudske procese.

- U ovo vrijeme društvenih mreža morate biti spremni na kritiku, bez obzira s koje strane dolazi i na koji način. Ne mogu gradske tvrtke trošiti novac na tužbe protiv građana jer je praksa pokazala da sudovi staju na stranu građana koji plaćaju usluge. Nekad su te kritike i neopravdane, ali na gradskoj je vlasti da transparentno vodi grad, kao i tvrtke svoje poslovanje, a mi nismo od Čistoće dobili zatražene podatke. Istodobno, građane se proziva kao narkomane, dilere... To je jednostavno otišlo predaleko i mora završiti. Jedini ispravni čin bila bi momentalna ostavka cijele gradske vlasti te da se gradom počinje upravljati a ne vladati, za što u SDP-u imamo resurse, poručio je Marković te naglasio da varaždinski SDP se od svih aktera na varaždinskoj političkoj sceni jedini i bez fige u džepu od prvog dana bori da se građani, koji opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog lošeg vođenja grada i gradskih tvrtki, zaštite od prijetnji, tužbi i ostalih metoda zastrašivanja, koje provodi ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i zamjenikom Zlatanom Avarom, odnosno direktorom Čistoće Davorom Skrozom.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci