Bosilj i Stričak najavili obilježavanje Dana oslobođenja, očekuje se dolazak Zorana Milanovića Foto: Martin Novosel

Bosilj i Stričak najavili obilježavanje Dana oslobođenja, očekuje se dolazak Zorana Milanovića

VV | 16.9.2021. u 11:32h | Objavljeno u Aktualno

U Gradskoj vijećnici je najavljeno obilježavanje 30. obljetnice Dana oslobođenja Varaždina i Varaždinske županije koje će se održati 22. rujna. Sam događaj su zajednički najavili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te varaždinski župan Anđelko Stričak uz upravitelja Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu Vladimira Huzjana te Ivo Loborec predsjednika Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije.

- Svi znamo da se 22. rujna dogodila prekretnica u obrambenom domovinskom ratu naše zemlje. U srijedu će proći 30 godina od datuma koji je bio jedan od najbitnijih točaka u Domovinskom ratu. Posebno mi je zadovoljstvo da ćemo od srijede do subote imati više događanja na koje pozivam sve Varaždince, ali ne samo Varaždince, nego i žitelje Varaždinske županije i naše goste da se pridruže. S obzirom da će u subotu biti veliki mimohod, pozivam sve Varaždinke i Varaždince povedu svoju djecu da mogu vidjeti sve te naše postrojbe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu - istaknuo je Bosilj.

- Svaka krizna situacija je sama po sebi zastrašujuća, a rat je zasigurno najteža krizna situacija. Tu ljudi s jedne strane daju najgore od sebe, a s druge strane najbolje od sebe. Najgore su pokazali oni koji su napadali ovu zemlju, a najbolje oni koji su je branili. Među tim najboljima su zasigurno naši varaždinski branitelji i zato 30. obljetnicu treba proslaviti u što svečanijem tonu i pridružujem se pozivu gradonačelnika da se svi naši građani odazovu i prisustvuju tom mimohodu - istaknuo je Stričak o svečanom mimohodu koji je zakazan za subotu 25. rujna koji će krenuti u 8 sati kod Starog grada, a prolazit će kroz Trg Miljenka Stančića, Bakačevu ulicu, Ulicu Ljudevita Gaja, Korzo i Dućansku ulicu dok će oko 9:30 minuta mimohodu prisustvovati i predsjednik Zoran Milanović te će zajedno s pripadnicima udruga i ratnih postrojbi položiti vijence kod Križa zahvalnosti, nakon čega slijedi središnja svečanost na Kapucinskom trgu.

U srijedu 22. rujna će se održati Znanstveni skup o Varaždinskim danima rata u palači Herzer koji su se pokazali presudnim u naporima dobivanje Domovinskog rata. Na njemu će govoriti Igor Tabak, Ante Nazor, Mario Werhas, Franjo Gregurić, dok će moderatori biti Maja Hrešć i Vladimir Huzjan. Program će početi u 19 sati, dok će u 20:30 sati biti prikazani dokumentarni film "Varaždinski dani rata". Skup će zajednički organizirati varaždinski HAZU, Varaždinska županije, Gradski muzej Varaždina te Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije.

-  Nas znanstvenika zanima koliko je Varaždin i oslobođenje Varaždina 1991. godine bilo bitno za Domovinski rat. Zbog toga smo pozvali četiri govornika koji se već dulje vrijeme bave znanstvenim radom na tu temu. Oni će nam dati osnovne podatke koje se ne mogu naći u knjigama i novinskim člancima - istaknuo je Huzjan.

Ivo Loborec je najavio da će se u srijedu, prije znanstvenog skupa, na varaždinskom groblju položiti vijenci za sve poginule hrvatske branitelje, dok je na subotnjem mimohodu najavio sudjelovanje PU varaždinske, Specijalne policije PU varaždinske „Rode”, 104. brigade Hrvatske vojske, Narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi”, 7. gardijske brigade „Pume”, udruge branitelja, djelatne sastave policije, vatrogasce i 2. mehaniziranu bojnu „Pume” Hrvatske vojske.

Najava_Dana_oslobodenja_1.jpg

Najava_Dana_oslobodenja_3.jpg

Najava_Dana_oslobodenja_4.jpg

Najava_Dana_oslobodenja_5.jpg

Najava_Dana_oslobodenja_6.jpg

Najava_Dana_oslobodenja_7.jpg

Najava_Dana_oslobodenja_8.jpg