BORBA ZA SVAKI UDISAJ "Ne podcjenjujte COVID-19 samo zato jer ste mladi" Foto: Ilustracija

BORBA ZA SVAKI UDISAJ "Ne podcjenjujte COVID-19 samo zato jer ste mladi"

VV | 24.11.2020. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

Od početka pandemije SARS-CoV-2 razni svjetski, ali i domaći stručnjaci upozoravaju kako starije osobe spadaju u rizičniju skupinu kada je posrijedi zaraza novim koronavirusom, no istodobno upozoravaju i mlade ljude da ne podcjenjuju virus i COVID-19. S njima se slaže i voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice Varaždin Elizabeta Dvorski, dr.med.spec.infektolog.

- Svakodnevno svjedočimo sve većem broju hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 infekcije u Općoj bolnici Varaždin. Većinom je riječ o osobama starije životne dobi, koji su u našu bolnicu zaprimljeni s težom kliničkom slikom. Međutim, u posljednje vrijeme sve je veći broj prijema mlađih pacijenata na naše COVID odjele. Riječ je pretežno o osobama između 40 i 50 godina starosti, dakle radno aktivnom stanovništvu. I oni, kada budu zaprimljeni na naš odjel najčešće već imaju tešku kliničku sliku, kao što je obostrana upala pluća što onda iziskuje dugotrajnije liječenje i puno sporiji oporavak - ističe dr. Dvorski.

Biti mlad, odnosno spadati u mlađu populaciju danas ne znači i da ste zdravi.

- Upravo u toj populaciji, što zbog genetske predispozicije, što zbog samog načina života imamo jako puno osoba s kroničnim bolestima, kao što je pretilost, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, bolestima respiratornog sustava poput astme ili KOPB-a, a to su najčešće i naši pacijenti s pozitivitetom. Ako uzimate lijekove za regulaciju krvnog tlaka, ako imate problema s regulacijom šećera u svom organizmu ili pak uzimate lijekove za liječenje astme ili ublažavanje alergije, a mladi ste – to ne znači da ćete, ako se zarazite s novim koronavirusom, proći neokrznuto. Ima slučajeva i dobro je da ima, gdje i takvi zaista prođu s blagim ili gotovo nikakvim simptomima, ali mi govorimo o onim pacijentima koje u posljednje vrijeme sve češće viđamo na našim odjelima i gdje ulažemo znatne napore kako bi se oni čim prije i sa što manje posljedica oporavili. No, ne svjedočimo samo takvim pacijentima. Na našim odjelima leže i oni koji su do sad bili potpuno zdravi, bavili se određenim sportom, bili fizički aktivni, pazili na prehranu, a sada se doslovno bore za svaki udisaj – naglašava dr. Dvorski, te dodaje kako se ne smije zaboraviti ni na osobe s pozitivitetom koje se liječe kod kuće. Iako njihova klinička slika ne zahtjeva hospitalizaciju, riječ je također o osobama koje znaju i po dva tjedna imati povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne smetnje, koji su u tom periodu radno nesposobni, i koji također trebaju vremena za potpuni oporavak.

COVID-19 nije prehlada, a ni gripa

Česte su usporedbe koronavirusa s virusima influenze zbog načina prijenosa i simptoma koji nalikuju gripi, no, ne radi se o virusima iste skupine.

- SARS-CoV-2 novi je soj u skupini koronavirusa koji prethodno nije bio identificiran kod ljudi, a sama bolest je puno kompliciranija nego uobičajena gripa. Gripa primjerice nastupa naglo, već u prvim danima bolesti ima izražene simptome kao što je visoka tjelesna temperatura i opća slabost, dok se poteškoće kod COVID-19 infekcije javljaju tek nakon šestog dana, točnije u drugom tjednu. Zato je svakako potreban oprez svima koji se nalaze u samoizolaciji i misle da im nije ništa, jer bi se mogli iznenaditi ako povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj razviju tek petog ili šestog dana bolesti. Ujedno u borbi s gripom pomaže nam i cjepivo, dok ga za COVID-19 tek očekujemo - ističe dr. Dvorski..

DSC_0643.jpg

Od samog početka epidemije OB Varaždin na svakodnevnoj razini zajedno sa Ministarstvom zdravstva, Varaždinskom županijom i županijskim Stožerom civilne zaštite rješava i prevenira stanja koja su vezana uz zbrinjavanje bolesnika oboljelih od COVID-19, kao i svih drugih vitalno ugroženih pacijenata, onkoloških bolesnika i djece.

Iz dana u dan razmatraju se mogućnosti zbrinjavanja pacijenata, osigurava se potrebna medicinska oprema i zdravstveni kadar što preraspodjelom resursa unutar bolnice, što mobilizacijom, te zapošljavanjem medicinskih sestara odnosno tehničara na određeno bez natječaja.

- Nama je svaki pacijent jednako važan, bio on mlad, star, na kisiku ili respiratoru. Svaki njihov samostalan udisaj naša je mala pobjeda u ovoj borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja. Međutim, zbog povećanog broja hospitaliziranih događa se da je bolnički sustav primarno koncentriran na COVID pacijente. Osiguravanjem kapaciteta za te pacijente, drugi pacijenti ostaju zakinuti za pružanje adekvatne zdravstvene skrbi – rekla je dr. Dvorski, te naglasila kako će oni kao bolnica učiniti sve što je u njihovoj moći, ali ne mogu sve sami. Potrebna je odgovornost cijelog društva. Samo odgovornim ponašanjem smanjit ćemo broj zaraženih, a tada i broj hospitaliziranih, kao i broj osoba na respiratoru, a bolničke kapacitete ponovno ćemo moći osloboditi za zbrinjavanje drugih zdravstvenih stanja.

"Nemojmo hrliti u trgovačke centre" 

U ovom trenutku većina ljudi je potencijalno zaražena, a da too možda ne znaju. Stoga je od izuzetne važnosti odgovorno ponašanje svakog od nas.

- Kada bi se odgovorno ponašali već samo u svojim obiteljima, puno toga bi napravili. Primjerice, prema podacima Eurostata za 2018. godinu Hrvati najkasnije u Europi odlaze od roditelja. Iz tog razloga se često obraćamo mladima da ograniče svoja kretanja, kako bi upravo zaštitili svoje starije ukućane koji spadaju u rizičnu skupinu. Također, mnogi od nas ne mogu si priuštiti da se u potpunosti izoliraju od svojih ukućana. Veliku ulogu u spriječavanju zaraze tada igra smanjivanje kontakata s ukućanima na minimum, držanje distance, nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija površina, pranje ruku. Budite odgovorni gdje god se nalazili. Ovo predblagdansko vrijeme koje je pred nama je izazovno. Nemojmo hrliti u trgovačke centre, dućane, postoje i drugačiji način kupovine. Nemojmo se zadržavati na mjestima gdje ima više ljudi. Obiteljska okupljanja svedimo na minimum, neka budu intimnija, a opet posebna. Poštujmo mjere i propise koja su nam upućena, ako ne zbog sebe, onda zbog drugih. Kako bi očuvali zdravlje svojih bližnjih, a to je nešto što uvijek jedni drugima zaželimo za Božić i Novu godinu, prijeđimo onda ove godine s riječi na djela – zaključila je dr. Dvorski.