Borba s vandalima i kradljivcima: Varaždinsko groblje dobilo novi i suvremeni videonadzor Foto: Parkovi/Ilustracija

Borba s vandalima i kradljivcima: Varaždinsko groblje dobilo novi i suvremeni videonadzor

Varaždinske vijesti | 16.1.2020. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsko groblje dobilo je najmoderniji sustav videonadzora vrijednog 375.000 kuna. Dosadašnji video nadzor zbog starog tehničkog sustava više nije zadovoljavao visoke sigurnosne kriterije uprave Parkova za groblje s liste zaštićenog kulturnog dobra i spomenika parkovne arhitekture. Videonadzorom je obuhvaćena grobna kuća, svi ulazi na groblje te staze između starog i novog dijela groblja, a gdje će se u budućnosti nalaziti šetnica, vizualnog izgleda koji će se nadovezivati na parkovnu arhitekturu Varaždinskog groblja.

Dobar je video nadzor značajan preduvjet osiguranja imovine, površine i objekata na groblju te sigurnosti posjetitelja za vrijeme obilaska grobova njihovih najmilijih. Vandalizam i krađe na grobljima pošast su suvremenog društva, a moderni i tehnički suvremeni videonadzor eventualno može poslužiti i za pronalazak počinitelja kriminalnih radnji. Osim što je rješenjem Ministarstva kulture hrvatsko kulturno dobro, Varaždinsko je groblje od 1966. godine zaštićeno i kao spomenik vrtne arhitekture.

- Naše je groblje jedinstveno u Europi i prema njemu se trebamo tako i ponašati, kao prema kulturnom dobru Hrvatske, Europe, ali i svijeta. Ljepota spomenika i jedinstveno parkovno oblikovanje naslijeđe su o kojemu moramo voditi računa i za Parkove je briga o groblju prioritetna zadaća. Suvremeni videonadzor s najmodernijim tehničkim karakteristikama znatno će nam pomoći u toj zadaći. Nema važnijega od sigurnosti Varaždinaca i njihove imovine na ovom, posebno važnom mjestu u mislima svih čiji voljeni počivaju na Varaždinskom groblju, a mi smo im dužni i voljni tu sigurnost i osigurati - kaže direktor Parkova Alen Runac.

Postavljanje videonadzora jedna je od predviđenih investicija u modernizaciju Varaždinskog groblja. Uprava Parkova ulaže znatne napore kako bi u sljedečem programskom razdoblju, 2021.-2027., iz europskih fondova osigurala sredstva za izgradnju grobne kuće, a za koju je dokumentacija odrađena još 2009. godine.

Dosad raspoloživi natječaji nisu predviđali financiranje infrastrukture groblja u gradovima, već samo u ruralnim sredinama pa iz Parkova na međunarodnoj razini lobiraju za promjenu ove prakse. Jelena Sekelj i Romana Brkić o tome su govorile i na nekoliko međunarodnih konferencija, upozoravajući da je Hrvatska dio Europske unije pa tom treba prilagoditi i standarde grobljanske infrastrukture, a ona je na Varaždinskom groblju dosad bila na razini prošlih stoljeća.

- U zadnje smo dvije godine napravili puno za bolji komunalni standard, a hoćemo li i kad dostići europski standard ovisi i o europskom novcu. Postavljanje videonadzora ogroman je korak prema uspostavljanju tog, za sve Varaždince, važnog standarda - zaključio je direktor Runac.

parkovi_video_nadzor_FOTO2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci