Borba protiv zlatne žutice: Lepoglavskim vinogradarima 2.000 žutih ljepljivih ploča Foto: Grad Lepoglava

Borba protiv zlatne žutice: Lepoglavskim vinogradarima 2.000 žutih ljepljivih ploča

Varaždinske vijesti | 29.5.2019. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

Vinogradari u Hrvatskoj suočeni su s epidemijom širenja zlatne žutice vinove loze, koja se pojavila i na području Grada Lepoglave ugrozivši vinograde brojnih vinogradara.

U nastojanju suzbijanja epidemije važno je kontrolirati pojavu američkog cvrčka, prijenosnika zlatne žutice vinove loze, a njegova se prisutnost mjeri žutim ljepljivim pločama koje vinogradari postavljaju u vinograde.

Za potrebe vinogradara s područja Grada Lepoglave žute ljepljive ploče nabavio je Grad Lepoglava. Gradonačelnik Marijan Škvarić uručio je predsjedniku Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec Tonku Županiću gradsku donaciju od 2000 ljepljivih ploča vrijednu oko 4.500 kuna.

- U dogovoru sa strukom i partnerima, u ovom slučaju Udrugom vinogradara, vinara i voćara Klopotec, nabavili smo ljepljive žute ploče koje će Udruga podijeliti vinogradarima na ugroženim područjima. Ploče će biti podijeljene vinogradarima bez obzira na to jesu li članovi Udruge - rekao je gradonačelnik Škvarić ističući da je u suzbijanju zlatne žutice neophodno u red dovesti zapuštene poljoprivredne površine što Grad Lepoglava potiče kroz određene mjere.

- Zahvalni smo Gradu Lepoglavi i gradonačelniku na ovoj donaciji koja će nam, nadam se, pomoći u suzbijanju zlatne žutice vinove loze koja uvelike prijeti vinogradarstvu u lepoglavskom kraju - na donaciji je ispred vinogradara zahvalio predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec Tonko Županić.

Pored pomoći vinogradarima, Grad Lepoglava na sličan način pomaže i lovcima, nabavkom repelenata za divljač te financiranjem provođenja deratizacije u domaćinstvima na gradskom području.

podjela_ljepljivih_ploca_za_vinograd_lepoglava_zlatna_zutica_3.jpg

podjela_ljepljivih_ploca_za_vinograd_lepoglava_zlatna_zutica_2.jpg

podjela_ljepljivih_ploca_za_vinograd_lepoglava_zlatna_zutica_1.jpg