Borba protiv raka vrata maternice: Cijepe li se mladi protiv HPV-a? Foto: Pexels/ilustracija

Borba protiv raka vrata maternice: Cijepe li se mladi protiv HPV-a?

| 15.1.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se svake godine treću subotu u siječnju.

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome i najčešće prolazi unutar dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti, no može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te uzrokovati karcinom vrata maternice, rodnice i stidnice kod žena, karcinom penisa te karcinom anusa i grla kod muškaraca i žena. Stoga je važno napomenuti da se nastanak karcinoma u velikoj mjeri može spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima uz provođenje PAPA testa.

Cijepljenje protiv HPV-a je neobavezno i dosad se provodilo u 8. razredu osnovne škole, a prema preporuci Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, od ove školske godine školski liječnici na cijepljenje pozivaju učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole, budući da se u mlađoj dobi postiže najbolji imuni odgovor i zaštita.

Odaziv u Varaždinskoj županiji veći je nego na nacionalnoj razini, koji je lani bio 51,1% učenica i 34,3% učenika osmih razreda.

- Roditelji i dalje prepoznaju važnost cijepljenja pa je trenutno, od ukupno pregledanih učenika 8. razreda, 70% djevojaka i 63% mladića primilo prvu dozu cjepiva. Postoji još iskazanih želja za cijepljenjem, što ćemo uskoro realizirati – napominje dr. Tanja Obelić-Babok, voditeljica Djelatnosti preventivne školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, istaknuvši da ambulanta školske medicine u Ivancu ponovno ima najviši postotak - 85% procijepljenih osmašica i osmaša.

Kakav je odaziv na cijepljenje u 5., 6. i 7. razredima, koji se od ove školske godine također pozivaju na cijepljenje, koliku zaštitu pruža cjepivo te što je još važno za smanjenje učestalosti raka, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...