Bolnički sustav polako se vraća u normalu: ponovno dopušteno prisustvo pratnje na porodu Foto: VV arhiva; OB Varaždin

Bolnički sustav polako se vraća u normalu: ponovno dopušteno prisustvo pratnje na porodu

Varaždinske vijesti | 1.6.2020. u 10:07h | Objavljeno u Aktualno

Prije nešto više od tjedan dana iz Opće bolnice Varaždin otpušten je i posljednji pacijent koji se oporavio od COVID-19 infekcije, dok se na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ još uvijek nalazi jedna pacijentica s varaždinskog područja.

– Kada se uzme u obzir ukupan broj oboljelih na području Varaždinske županije, kao i činjenica da je iz naše ustanove otpušten i posljednih pacijent koji se ovdje liječio zbog COVID-19 infekcije, mogu konstatirati kako je trenutno u Varaždinskoj županiji povoljna epidemiološka situacija. No, još uvijek ne možemo govoriti o prestanku opasnosti od epidemije jer gledajući s medicinske strane epidemija se može proglasiti tek kad prođu dva inkubacijska perioda od posljednje oporavljene osobe, što je otprilike mjesec dana – reako je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

"Postignuti rezultati u borbi s koronavirusom nisu slučajni"

– Za ovaj dobar rezultat na području Varaždinske županije zaslužni smo svi. Rezultat je to zajedničkog djelovanja, odgovornosti, ozbiljnosti, pravovremenog prepoznavanja rizika i djelovanja, te koordiniranosti. Od samih naših sugrađana koji su bili odgovorni i pridržavali se mjera i uputa, do svih onih koji su bili uključeni u sam proces obrane od ovog nevidljivog neprijatelja. Obzirom na veliku reorganizaciju u načinu rada boličkog sustava, veliki teret podnijeli su liječnici primarne zdravstvene zaštite i na tome im se posebno zahvaljujem, jer oni su bili prva linija obrane. Velika zahvala ide i svim našim djelatnicima u bolnici, od čistačica, djelatnika na održavanju, nemedicinskog, ali i medicinskog osoblja, liječnika. Svima onima koji su radili na postupcima trijaže, a posebno bih zahvalio svim onim djelatnicima koji su svakodnevno bili u kontaktu s COVID-19 pacijentima, brinuli se o njihovom zdravstveno stanju, ali često puta bili i oni koji su ih saslušali, utješili kada je bilo najteže. Posebno me veseli da se nitko od naših djelatnika koji su se brinuli za COVID-19 pacijente nije zarazio, što samo potvrđuje činjenicu da koronavirus ipak ima ograničeni kapacitet zaraznosti i mogućnosti širenja, ali isto tako i da smo mi odlično odgovorili i našim djelatnicima pružili maksimalnu zaštitu, u vidu zaštitne opreme, ali i poštivajući sve mjere i protokole. Također, njihova istreniranost, profesionalnost i ozbiljnost pristupanju ovakvoj izvanrednoj situaciji doprinijela je tome da se mogućnost prijenosa virusa svede na najmanju moguću mjeru. Zahvalan sam i svim članovima Stožera koji su pravovremeno znali prepoznati potencijalne rizike opasnosti, te preuzeti odgovornost u ključnim trenucima. Posebno bi tu istaknuo epidemiološku djelanosti koja je odigrala ključnu ulogu. Također, velika zahvala ide i svim donatorima koji su u ovoj situaciji prepoznali potrebe bolnice i donirali nam opremu koja nam je bila i jest prijekopotrebna, prvenstveno u radu s COVID-19 pacijentima – zahvalio je ravnatelj Kudelić.

Reaktivacija bolničkog sustava ide svojim tijekom

– Kada se gleda opseg posla, bolnički zdravstveni sustav polako se vraća u normalu, naravnouz sve mjere predostrožnosti. Još uvijek su na snazi određene mjere, ali i način funkcioniranja. Pacijenti koji trebaju obaviti određeni dijagnostičko-terapijski postupak u našu ustanovu i dalje dolaze isključivo po pozivu naših djelatnika u točno zakazano vrijeme kako se ne bi stvarale gužve u čekaonicama. Prolaze trijažni šator, gdje im se mjeri tjelesna temperatura te ispunjavaju anketni upitnik, a preporuka je da dolaze sa zaštitnom maskom. Kada će se obraditi svi pacijenti koji nisu bili obrađeni tijekom ove epidemije, tada ćemo se moći vratiti na rješavanje normalnih, regularnih listi. Posebno me veseli da su neki odjeli već sad u ovom vrlo kratkom roku, od mjesec dana, uspjeli odraditi sve zaostatke koji su se gomilali posljednja dva i pol mjeseca – naglasio je Kudelić.

Vraća se mogućnost prisustva pratnje na porodu

– Zbog povoljne epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, popuštanja određenih mjera, ali i činjenici kako na liječenju u našoj bolniciviše nemamo COVID-19 pacijente, od početkom lipnja ponovno dopuštano mogućnost prisustva pratnje na porodu, uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera. I dalje će pratnja moći biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola. Kako se posljednjih mjeseci, u našoj ustanovi nije održavao trudnički tečaj, u početku nećemo uvjetovati da za prisustvo porodu pratnja treba imati završeni tečaj, no i on kreće početkom lipnja, točnije 3. lipnja. Boravak roditelja s djecom koja se nalaze na bolničkom liječenju također ćemo dopustiti. Međutim, posjete pacijetima ipak će morati još malo pričekati, a bit će dozvoljene u skladu s preporukama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, te ovom prilikom molim naše sugrađane na još malo strpljenja i razumjevanja. U bolnicu se ponovno vraćaju i učenici, te studenti koji obavljaju praksu, dakle polako, ali oprezno vraćamo se koliko-toliko normalnom načinu života – istaknuo je Kudelić.

Spremni smo za drugi val epidemije, ako do njega dođe

– Teško je prognozirati što će se dogoditi sutra, za mjesec dana ili na jesen, ali poučeni iskustvom zemalja u kojima je epidemija ranije krenula, primjerice Kina, vidljivo je da prijeti opasnost i od drugog epidemijskog vala. Već sad, u ovoj fazi reaktivacije bolničkog sustava, mi smo postrožili ulazak u bolnicu, upravo kako bi spriječili mogućnost ulaska virusa u bolnicu, mogućnost širenja zaraze, a samim time i pojavu drugog vala, odnosno ako i kada dođe, da taj val možemo držati pod kontrolom. Prateći situaciju na svjetskoj razini, a suočavajući se s tim virusom na našem području, mogu reći da smo mi kao bolnica spremni za dolazak tog drugog vala. Iako je za sve nas taj virus bio velika nepoznanica i još puno toga nam predstoji da o njemu i saznamo, ipak smo puno naučili, pokazali da se preko noći možemo odlično organizirati, da imamo nadasve kvalitetan, profesionalan i požrtvovan kadar, da našim djelatnicima možemo pružati maksimalnu zaštitu, a našim pacijentima kvalitetnu skrb. A kako bi što duže zadržali ovu povoljnu epidemiološku situaciju poduzimat ćemo sve protuepidemijske mjere, a po naputcima koje dobivamo od Kriznog stožera Ministarstva zdravstva – zaključio je ravnatelj Kudelić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci