Bolnica postavila termografsku kameru, a ravnatelj HZJZ tvrdi da se COVID-19 može pobijediti infektologijom 19. st.

| 2.4.2020. u 23:30h | Objavljeno u Aktualno

Osijek bolnica prva je u našoj zemlji  na čijem se ulaz mjeri  termografskom kamerom tjelesna temperaturu svakom zaposleniku, pacijentu i osobi koja  ulazi već u bolnički krug.  To se uspjelo zahvaljujući  osječkom filantropu Branku Ostoviću, koji je izdvojio gotovo pola milijuna kuna za ovu kameru kakvu koriste ne samo bolnice, nego i druge javne ustanove  istočnoazijskih zemalja kako bi što prije i što preciznije mogli izdvojiti (potencijalno) zaražene koronavirusom, zahvaljujući čemu ne uvode restrikcije za sve građane.

 Iako povišena temperatura ne mora nužno značiti da je kod nekoga posrijedi  bolest COVID-19, odnosno da normalna temperatura znači da je nema, ipak se smatra prihvatljivim indikatorom za utvrđivanje prijeteće zaraze u većini slučajeva.  Međutim, usprkos ovom svijetlom osječkom primjeru - koji bi trebao poslužiti svima, i to ne samo u bolnicama, nego i trgovačkim centrima i sličnim prostorima, koji bi mogli otvoriti vrata upravo zahvaljujući ovakvim potezima – gotovo istovremeno se odašilju neke čudne poruke, i to od onih od kojih i se to najmanje očekivalo.     

-Za ovo danas nemamo nikakvo moderno oružje, ništa suvremeno čime se možemo suprotstaviti, ali da možemo pobijediti infektologijom 19. stoljeća. E, pa ako je tako, onda sam ja taj infektolog iz 19. stoljeća, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ima li Hrvatska na glavnim pozicijama uistinu najbolje za suzbijanje širenja pandemije?