Predsjednik Udruge developera pri HUP-u: Bolnica građanima, a ne interesnoj sprezi nekih s politikom

vv | 17.1.2017. u 10:45h | Objavljeno u Aktualno

Apsolutna podrška ravnateljici Opće bolnice Varaždin dr. Sanji Zember, koja postaje žrtva političkih igara lokalnog HNS-a uz podršku SDP u zoru lokalnih izbora, poručuje Denis Čupić, predsjednik Hrvatske udruge developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, na društvenoj mreži Facebook pod naslovom “Ne pitajte što bolnica može dati vama, nego što ste spremni dati njoj”. 

Varaždinska bolnica, kako naglašava, uvijek je bila rasadnik dobrih, stručnih kadrova.

- No nerijetko, a svi smo mi toga svjedoci ego prevlada, pa vrsni stručni kadrovi zbog svoga ega degradiraju svoju stručnost zbog želje za pozicijom koja nosi određene beneficije ili jednostavno određenu važnost koja im je bitna zbog raznih razloga - ukazuje.

Rezultate eksperimenta s političkim ravnateljem, kako podsjeća, imali smo prilike vidjeti do prije par mjeseci.

- Smoljanec je, u maniri komesara razjurio, dobar kadar te uništio kadrovsku sliku i međuljudske odnose u bolnici. Izvrsni liječnici "srednjih" godina, koji bi trebali biti jamstvo kvalitete bolnice u slijedećih dvadeset godina - odlaze. Upravo sada oni bi morali voditi odjele, a stari iskusan kadar im pomagat savjetom kako bi za par godina, kada odu u mirovinu, imali dalje jak kadar u bolnici. No, upravo suprotno stariji pružaju otpor dolasku mladih - ocjenjuje.

Vezano na optužbe na temu upravljanja i vođenja projekata daje, kako naglašava, još veću potporu, i to kao netko tko se time bavi profesionalno.

- Iako bi mogao zagovarati postojeći sustav u bolnici jer bi se mogli kao tvrtka javljati na natječaje a referencama pomesti konkurenciju ovdje gledam iz pozicije menadžera. Porazni rezultati vezano uz dogradnju kirurgije gdje je lokalni HNS pokazao svo neznanje i nepripremljenost te doveo do toga da ni nakon šest godina nema dograđene kirurgije, a plaćen je projektant, zna se koji, niz je natječaja pokrenut no nije pokazano ni malo interesa da se po takvom projektu nudi JPP za izgradnju jedini su važan argument da bolnica mora imati vlastiti kadar sposoban upravljati ovakvim procesima kako bi se osiguralo da se nešto pokrene a ne da se samo troši javni novac na konzultante i projektante. Uspješnost županijskih struktura na privlačenju EU sredstava je vidljiva, nema je, nema EU sredstava kako god se županijski PR trudio prikazati drugačije. Propast projekta aglomeracija Varaždin je jasan primjer toga. Tako da argument da taj dio posla mora i može obavljati županija sa svojim tijelima kao razvojna agencija, su samo dokaz da je politici do toga da i dalje kontroliraju ta sredstva te u projekt guraju podobne konzultante i projektante samo sa ciljem nepotističkog uhljebljivanja svoga kadra te držanja šape na sredstvima za izgradnju. A cilj toga svima nam je vrlo jasan. Bolnica građanima, a ne interesnoj sprezi nekih s politikom- zaključuje Čupić.