Bolest usta, šake i stopala "poharala" i naše vrtiće

| 2.7.2018. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno

Osim što se prije desetak dana pojavila u vrtićima na području Koprivničko-križevačke županije, bolest usta, šake i stopala “poharala” je i mališane u varaždinskim vrtićima. Konkretno, u Dječjem vrtiću “Varaždin” – objekt Koprivnička, oboljelo je dvadesetak djece.

- Bolest je prijavljena samo za objekt Koprivnička koji prima 130 djece. Slučajevi bolesti zabilježeni su kod dvadesetak djece od tri do pet godina starosti - kaže nam Jasenka Husnjak, ravnateljica vrtića “Varaždin”. Djeca su, ističe, odmah nakon prvih simptoma poslana kući, a njihov povratak u vrtić moguć je samo uz predočenje liječničke potvrde.

- Promptno su uvedene pojačane mjere higijenske zaštite (dezinfekcija svih površina) i sve je prijavljeno Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije - navodi Husnjak.

Voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti pri ZZJZ Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiologije, pojašnjava da je bolest usta, šake i stopala relativno česta kod djece mlađe od deset godina, ali se može pojaviti i kod odraslih. Javlja se tijekom svih godišnjih doba, ali je izraženija ljeti i u jesen. Uzročnik je enterovirus, točnije Coxackievirus A 16 koji se lako širi putem kašljanja i kihanja, ali i zaraženom stolicom djeteta.

- Ova bolest je izrazito zarazna i zbog toga često nakon prvog oboljelog djeteta u jaslicama ili vrtiću oboli cijeli kolektiv. Vrijeme inkubacije je uglavnom od tri do šest dana, nakon čega dijete osjeća umor, gubi apetit, raste temperatura na 38-39 °C koja traje dan do dva, javlja se vezikulozni osip (mjehurići) u usnoj šupljini s grloboljom te osip po dlanovima i stopalima. Osip po koži javlja se u 75 % slučajeva. Promjene na koži mogu potrajati od sedam do 10 dana, a koža dlanova i stopala potom se oljušti. Virus se još nekoliko tjedana nakon preboljele bolesti može izlučivati sekretom ždrijela i stolicom - opisuje simptome dr. Čusek Adamić.

S obzirom na to da je riječ o virusnoj bolesti, specifičnog lijeka nema. Liječenje se stoga sastoji od snižavanja temperature i prilagodbe prehrane i pića djetetu kako bi mu se olakšala bol i iritacija u ustima. Bolest ima benigni tijek, rijetko se komplicira i brzo prolazi, no vrlo je zarazna.

- Epidemijski se bolest pojavila ovog ljeta u svim vrtićima zajedno s drugim virusnim crijevnim bolestima i vodenim kozicama tako da ova bolest nije jedina koja je trenutno prisutna u našim dječjim kolektivima. Ovo je bolest koju registriramo svake godine i za nas nije ništa novo kao i npr. vodene kozice. Tijekom protekla dva mjeseca evidentiramo povećani broj prijava eneterovirusnih infekcija i očekujemo smirivanje situacije tijekom ljetnih mjeseci, dijelom zbog godišnjih odmora, a dijelom zbog kolektivnog imuniteta koji nastaje preboljevanjem bolesti - pojašnjava.

Više o ovoj bolesti i načinima njenog liječenja doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti