Bogović o učinkovitosti vođenja gradova te je li ono povezano s političkim vodstvom

D.P./Varaždinske vijesti | 12.5.2017. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Je li učinkovitost vođenja gradova povezana s političkim vodstvom? 

Na to pitanje pokušali su odgovor dati dr. sc. Tomislav Bogović i profesor emeritus Tihomir Hunjak koji su u srijedu održali su zanimljivo predavanje na temu Analize učinkovitosti upravljanja gradovima u Republici Hrvatskoj od 2005. do 2015. godine.

Predavanje, koje su pozorno pratili i kandidati za gradonačelnike Alen Kišić i Ivan Čehok, se temeljilo na rezultatima istraživanja učinkovitosti upravljanja hrvatskim gradovima u razdoblju od 2005. do 2015. godini prema posebno dizajniranoj matematičkoj jednadžbi za mjerenje učinkovitosti kompleksnih jedinica.

hazu6

Bogović je pojasnio kako je istraživanje obuhvatilo resurse u domeni gradonačelnika, a s druge strane ostvarene učinke poput stope nezaposlenosti, investicija i prosječnih plaća.

- Metoda prema kojoj je istraživanje provedeno koristi se već godinama vani i prema njoj se mjerila učinkovitost gradova, bolnica pa čak i za Bundesligu se koristila. To je metoda lišena svake subjektivnosti i može se primijeniti na razna područja u kojima se mjeri učinkovitost određenih aktera u lokalnom okruženju - kazao je Bogović.

Na naše pitanje, što u slučaju, ako su svi akteri uzeti u obzir neučinkoviti, hoće li to metoda pokazati, prof. emeritus Tihomir Hunjak nam je odgovorio da neće, jer metoda u obzir uzima samo relativnu učinkovitost okruženja u kojem se ocjenjuje.

Ipak, i Hunjak i Bogović smatraju kako bi istraživanje moglo poboljšati upravljačke prakse u javnom sektoru.

- Analiza može pomoći kako neučinkovitim gradovima pomoći da postanu učinkoviti. Primjerice, da bi Grad Bjelovar postao učinkovit trebao bi za 34 posto smanjiti nezaposlenost, za 23 posto povećati plaće i privući investicije - pojasnio je Bogović.

hazu7

Što se Varaždina tiče istraživanje je pokazalo kako je u promatranom razdoblju Grad bio učinkovit 2005., 2006., 2007. i 2010. godine.

Spomenimo i kako je primarno istraživanje provedeno je u sklopu rada na doktorskoj disertaciji dr. sc. Tomislava Bogovića, pod vodstvom prof. emeritusa Tihomira Hunjaka na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci