Blaženka Divjak dobila parnicu za klevetu protiv rektorata sveučilišta u Zagrebu Foto: Arhiva VV/Martin Novosel

Blaženka Divjak dobila parnicu za klevetu protiv rektorata sveučilišta u Zagrebu

VV | 19.7.2023. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Bivša ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak protekle tri godine je provela na sudu zbog podignute parnice za klevetu jer je kritizirala nezakonita zapošljavanja na zagrebačkom Sveučilištu, a tužbu je u ime sveučilišta podigao bivši zagrebački rektor Damir Boras, a nastavio aktualni rektor Stjepan Lakušić. 

Općinski kazneni sud u Zagrebu je utvrdio kako Divjak nije lagala te kako je rektorat Sveučilišta u Zagrebu barem jednu osobu zaposlilo suprotno odluci Vlade i izmjenama zakona u 2020. godini. Na ovu presudu se osvrnula Divjak na svojem Facebook profilu, a njenu objavu prenosimo u cijelosti.

"Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu!

Nakon 3 godine suda oslobođena sam optužbe za klevetu u kojem su me dva tužitelja Boras osobno i Sveučilište u Zagrebu kao institucija tužili jer sam na N1 televiziji rekla da su neki rektori (Boras izričito spomenut) i dekani nezakonito zapošljavali.

Sud je utvrdio da činjenica koje sam iznijela nikako ne može biti neistinita jer je utvrđeno upravo suprotno. Naime, rektorat Sveučilišta u Zagrebu barem je jednu osobu zaposlilo suprotno odluci Vlade i izmjenama zakona u 2020.
Od Borasa se malo što dobro u mandatu dočekalo, ali je posebno sramotno da je i njegov nasljednik Lakušić, unatoč mojim višekratnim pisanim molbama da izvuče Sveučilište iz ove sramote, nastavio s obijesnim parničenjem.
Zašto!? Je li to neki dogovor s Borasom koji ga je podržao u izboru? Ili se radi o poruci svima da ako mu se suprotstavljaju, završit će na sudu?

Sud također navodi da svaki građanin, a nadasve ministar, ima pravo, pa čak i dužnost, izraziti sumnju i upozoriti na nepridržavanje propisa, posebno kada je trošenje proračunskih sredstava, na štetu poreznih obveznika, u pitanju.
Dakle, obaveza nam je javno govoriti kada vidimo da se nepošteno radi. Istina, u mojem slučaju to je rezultiralo s tri godine muke, a nije niti sve gotovo.

Ovaj dvojac ima pravo žalbe na ovu presudu kaznenog suda, a ide u paraleli još jedan postupak pred građanskim sudom protiv mene da ih obeštetim za njihove "duševne boli" zbog klevete.

Baš me zanima jesu li se opametili ili će i dalje rektor nemilice trošiti javna sredstva na odvjetnike i prljavi rat protiv neistomišljenika. Naravno i troškove ovog postupaka trebaju platiti Boras i moje Sveučilište u Zagrebu. Bratski ili pola-pola?

Članovi Senata, imate li vi kakvo pitanje za rektora."