Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak novi je predsjednik HSLS-a Foto: Arhiva

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak novi je predsjednik HSLS-a

| 16.11.2019. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Bjelovara, tridesetosmogodišnji diplomirani kriminalist, Dario Hrebak novi je predsjednik HSLS-a. Odlučili su to delegati 19. skupštine HSLS-a održane danas u Zagrebu. Time je završilo desetogodišnje predsjedničko razdoblje Darinka Kosora.

Hrebak je nacionalnu pozornost navukao na sebe kada je kao prvi u Hrvatskoj, ali i šire, uveo mogućnost uvida građanima u baš sve račune, koji se plaćaju iz gradskog proračuna, što je, s jedne strane, pobudilo nadu među građanima, a s druge prošlo gotovo bez reakcija među njegovim kolegama, čelnicima jedinica lokalne samouprave, kao i državnim institucijama.

- Ako smo od Bjelovara mogli napraviti transparentan i sve uspješniji grad, ne vidim zašto ne bi mogli to i od Hrvatske - rekao je u razgovoru za Varaždinske vijesti u svibnju 2019.

U razgovoru, Hrebak objašnjava kako je i zašto uveo mogućnost da građani Bjelovara, ali i svi drugi zainteresirani, mogu pretraživati po imenu gradskog zaposlenika koliko je javnog novca i za što potrošio, a govori i o tome na čem još radi zajedno sa svojim suradnicima.

- Da bi bio uvjerljiv, promijenio stvari koje nisu dobre ili dovoljno dobre, možeš pričati koliko god hoćeš, ali tek djelo može uzburkati kolotečinu koju imamo u Hrvatskoj. A kada su promjene u pitanju, moramo kretati od sebe. Današnji model upravljanja Hrvatskom se temelji na starom, potrošenom i birokratskom pa, ako hoćete, i socijalističkom modelu upravljanja. Na takvom, istrošenom modelu iz XX. stoljeća, ne možete graditi društvo pa tako ni gospodarstvo XXI. stoljeća. Znali smo, dakle, da trebamo napraviti nešto primjereno vremenu, nešto što će uistinu značiti suštinsku promjenu, a ne samo promjenu vlasti, dok način upravljanja ostaje isti. Jedan od načina na koji vidimo da vodi u takve promjene sigurno je transparentan proračun u kojem građani mogu vidjeti sve račune - objasnio je svoj potez Hrebak. 

Označeno u