Biskup Radoš: Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde od 19. lipnja do 26. srpnja, a moguće i najesen

vv | 23.5.2020. u 09:47h | Objavljeno u Aktualno

Slijedom popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa, koje je nastupilo u našoj zemlji, možemo konkretno planirati liturgijska slavlja, navodi varaždinski biskup mons. Bože Radoš u pismu svećenicima u vezi ovogodišnjih   slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji.

Slavlja prve svete pričesti, kako naglašava, moguće je planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja.

-Naravno, ništa ne priječi da slavlje prve svete pričesti bude i kasnije, do polovice srpnja ili pak tijekom jeseni. Znam da razumijete da je nemoguće za svaku župu odrediti isto, pa vas i u tome pozivam na pastoralnu razboritost. Najbolje poznajete zajednicu koja vam je povjerena – želje, potrebe i mogućnosti svojih vjernika. O tome razgovarajte s roditeljima prvopričesnika i u razgovoru s njima donesite najbolju odluku. Možda se neće svi složiti oko predloženog termina, zato ih strpljivo saslušajte i pronađite način da se otklone sve opravdane poteškoće. Neka Vam roditelji daju pisanu suglasnost kojom daju dopuštenje da njihovo dijete sudjeluje u pripremi i u danom terminu primi sakrament prve svete pričesti, poručuje biskup.

Što se tiče vremena i mjesta održavanja priprave, biskup veli da se treba pridržavati općih preporuka za sprečavanja epidemije koje su na snazi, kao i temeljnih odrednica koje inače vrijede za boravak djece školske dobi zajedno, primjerice, u obrazovnim ustanovama.

-Mjesto slavlja prve svete pričesti, neka ono bude prilagođeno uvjetima koje ova situacija zahtjeva od nas, a koji i inače vrijede za slavlje euharistije u ovim okolnostima. Sami procijenite je li moguće, s obzirom na aktualne mjere, slavlje održati u župnoj crkvi, ili na otvorenom prostoru uz crkvu, što ovisi o broju djece i veličini liturgijskog prostora. Što se tiče datuma slavlja svete potvrde, u dogovoru s dekanima, odlučio sam da je ista moguće organizirati u ljetnom razdoblju, i to od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do 17. nedjelje kroz godinu, 26. srpnja, te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja BDM, 8. rujna, pa do svetkovine Krista Kralja, 22. studenoga. Pri određivanju datuma slavlja također vas pozivam na susret s roditeljima kandidata za taj sakrament, kako biste u dogovoru s njima našli zajedničko rješenje u kojem će se razdoblju – ljetnom ili jesenskom – organizirati podjeljivanje svete potvrde u vašoj župi. Također ćete od njih zatražiti i pisanu suglasnost. Dekanima javite predložene datume (prvi termin koji preferirate, kao i drugi i treći, alternativne termine), koji će ih dostaviti Biskupskom ordinarijatu. U izboru termina vodite se načelom da je podjeljivanje svete potvrde moguće ne samo subotama i nedjeljama, već i da za to možete predložiti i blagdane, župne svetkovine ili ostala župna slavlja, te da je moguće podjeljivanje svete potvrde i radnim danom, poručuje biskup te dodaje da se mjesta slavlja svete potvrde, kao i prigodom slavlja svete pričesti, usklade s propisanim uvjetima, bilo u unutarnjem bilo u vanjskom prostoru.