FOTO Radoš: Moćnici i danas stavljaju mnoge stradale i žrtve rata na popise beznačajnih

vv / varaždinska biskupija | 25.12.2023. u 07:32h | Objavljeno u Aktualno

Isusovo rođenje treba nam biti poticaj da pogled svrnemo na nemoćne, da u njima prepoznajemo braću

Mnoštvo vjernika ispunilo je varaždinsku katedralu gdje je biskup Bože Radoš predvodio misu polnoćku, koju su s njim suslavili kanonici Stolnog kaptola i svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova.
U propovijedi je biskup Radoš razmatrao događaj Isusova rođenja, kako ga je zapisao evanđelist Luka, a zaustavio se pred činjenicom popisa pučanstva koje je u vrijeme Isusova rođenja provodio car August.

-U provođenju popisa ima onih koji popisuju i onih koji su samo upisani, ima onih velikih, moćnih, koji ispisuju povijest i onih beznačajnih, nemoćnih bez traga u povijesti, ukazao je biskup te dodao da logika Božjeg utjelovljenja Isusa, Mariju i Josipa - u trenutku Isusova rođenja  - smješta u ove beznačajne, no Bog počinje od zadnjega, kod Njega su posljednji prvi.

-U Betlehemu u Božićnoj noći, Isus, tek rođeno dijete je prvi, u središtu, jer Bog želi biti u onom zadnjem, pojasnio je biskup Radoš.
Osvrnuo se biskup i na aktualnu ratnu situaciju na Bliskom istoku gdje protagonisti povijesti, moćnici i danas stavljaju mnoge stradale i žrtve rata na popise beznačajnih, koji su samo broj.

-Isusovo rođenje, koje danas slavimo, treba nam biti poticaj da svoj pogled svrnemo upravo ne te nemoćne, da u njima prepoznajemo svoju braću, Isusa, utjelovljenog Boga, rođenog na rubu društva. A oni s ruba društva, svjedoci su i Isusovog povijesnog rođenja. Uz Njega su pastiri i mudraci, stranci, dvije kategorije ljudi koji su bili odbačeni i prezreni u društvu Isusovog vremena. Oni su slika svih odbačenih kojima Isus prvima dolazi, kazao je biskup.

Ako su pastiri simbol kradljivaca i nečistih, kako je nastavio, a mudraci simbol stranaca koji ne pripadaju i ne poznaju Boga, onda će to biti Isusovo društvo do kraja.

-Kada je razapet na križ između dva razbojnika, Isus nam jasno poručuje da je on Mesija, Spasitelj svakoga čovjeka. On ne dolazi samo kada smo dobri i plemeniti, ne dolazi samo onima koji čekaju njegov dolazak, on dolazi svakome i za svakoga i stalno je prisutan“, kazao je biskup Radoš.

Dodao je kako čovjek može zanemariti Isusov dolazak, njegovu prisutnost i ljubav, ali je On svejedno Bog s nama, On uvijek dolazi svima nama i za svakoga od nas.   
-Napravimo put da ta spoznaja dođe u središte našega života, da se Bog rodi u našem srcu kao ljubav, kao milost i kao radost našega života te da nam donese mir koji samo On može dati“, zaključio je biskup Radoš u propovijedi

Na kraju slavlja svima je uputio čestitku. Rekao je, citirajući papu Franju iz knjige „Želim ti sreću“, kako Bog nije nikoga zabunom stvorio, naprotiv, stvorio nas je jer želi da budemo sretni.