Bill Gates ukazao na najbolju zemlju po brzini identifikacije problema SARS CoV 2 i mjerama

| 12.4.2020. u 11:58h | Objavljeno u Aktualno

Bill Gates, osnivač Microsofta, pohvalio je tijekom intervjua za Fox News brzi odgovor Tajvana na epidemiju koronavirusa SARS CoV 2, odnosno širenje zaraze COVID-19. Štoviše, kako piše Taiwan news, tu je zemlju naveo kao primarni primjer države koja poduzima učinkovitije mjere u vezi pandemije nego druge pa je predložio da ju SAD uzme kao primjer politike nadzora i suzbijanja epidemije.

Gates, koji je još 2015. upozoravao na mogućnost pandemije, istaknuo Tajvan kao "uzornu" zemlju jer je brzo identificirala problem i pokrenula testiranje u zajednici. Kazao je da zbog toga Tajvan neće trpjeti "teret bolesti ili ekonomskih posljedica", kao druge nacije. To ne čudi jer  na Tajvanu, koji ima više od 22 milijuna stanovnika te 385 slučaja zaraze uz 6 mrtvnih, zasada računa na blagi rast gospodarstva jer nisu zatvarali tvrtke pa čaki ni hotele, ugostiteljske objekte i sl., iako potonji zbog socijalnog distanciranja imaju promete manje i do 80 posto.

Zaklada Gates donirala je 100 milijuna američkih dolara za borbu protiv zaraze 5. veljače, nakon čega je Gates ustvrdio da je američka vlada reagirala vrlo sporo, odgađajući pravilno postupanje za dva mjeseca.

Gates je izjavio da testiranje na virus i distribucijom respiratora u SAD-u, po uzoru na Tajvan, treba upravljati s nacionalne razine. Napomenuo je da će SAD, ako se posluša njegov savjet, moći iskoristiti veliki broj testnih setova, obilje lijekova za liječenje i biti sposobnije brže razvijati cjepivo. Dodao je da je između 2015. i 2020. američka vlada izdvojila manje od pet posto onoga što je trebalo utrošiti na pripreme za situaciju u kojoj su sada.

Suprotno tome, Tajvan je naučio lekciju iz izbijanja SARS-a, koji je prouzročio 181 smrtnih slučaj u toj zemlji 2003. godine. Među stečenim lekcijama bio je i zahtjev za centraliziranim zapovjednim centrom za borbu protiv epidemija, što je dovelo do stvaranja Tajvanskog centralnog centra za epidemiju (CECC) i potrebu da budu vrlo sumnjičavi prema podacima i informacijama koje je Kina objavila kad je započela epidemija.

Naime, Tajvan je još 31. prosinca 2019. pitao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o mogućnosti prijenosa virusa SARS CoV 2 s čovjeka na čovjeka, ali nikad nije dobio odgovor. S obzirom na prethodne rezultate Kine o prikrivanju epidemija poput SARS-a i afričke svinjske groznice, Centri za kontrolu bolesti (CDC) istog je dana pozvao svoje građane da se ukrcaju u zrakoplove i pregledaju putnici koji dolaze iz Wuhana.

Nasuprot tome, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja ne želi Tajvanu u svom članstvu, objavila je na Twitteru 14. Siječnja „kako preliminarna istraga koju su provele kineske vlasti nije pronašla nikakve jasne dokaze prijenosa novog koronavirusa (2019-nCoV) identificiranog u Wuhanu, u Kini, s čovjeka na čovjeka."

Štoviše, kako je ukazao index.hr, WHO je odbio proglasiti međunarodno zdravstveno izvanredno stanje 22. siječnja, a s proglašenjem pandemije je čekao sve do 12. ožujka. U međuvremenu je WHO hvalio Kinu za "transparentnost koju je pokazala", kao i za sam odgovor na epidemiju, a kritizirao je SAD i druge zemlje zbog zabrane letova iz Kine, kao i kineske vlasti.