Bilić potpisao ugovor o Aglomeraciji: To je najveći i najvažniji projekt do 2023. godine

V.V. | 6.12.2017. u 09:40h | Objavljeno u Aktualno

- Projekt Aglomeracija Ludbreg najveći je i najvažniji projekt u gradu Ludbregu do 2023. godine. Vrijednost projekta s PDV-om je gotovo 220 milijuna kuna - rekao je jučer na potpisivanju Ugovora za izradu projektne dokumentacije za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – Aglomeracija Ludbreg, gradonačelnik Dubravko Bilić.

Uz gradonačelnika Dubravka Bilića ugovor su potpisali u ime općine Martijanec zamjenica Lidija Harmicar, načelnik općine Sveti Đurđ, Josip Jany, vršitelj dužnosti funkcije direktora Varkom Marijan Cesarec te predstavnici zajednice ponuditelja.

- Današnjim potpisom ugovora zapravo ozbiljno počinjemo raditi na projektu sustava odvodnje za Grad Ludbreg, Općinu Martijanec i Općinu Sveti Đurđ. Za projekt će osim europskog financiranja biti potrebno osigurati i sredstva Hrvatskih voda, ali i sredstva iz naših lokalnih proračuna i to je proces u kojem moramo i želimo sudjelovati da bi u konačnici naše sredine imale cjelovit sustav odvodnje i da bismo učinili još jedan dodatni korak u brizi o našem okolišu. Ono što nas u Ludbregu posebno veseli jest da napokon zapravo vidimo prve korake realizacije ovog projekta. Mi smo u gradu već zapravo odradili puno pripremnih radnji, od pripreme zemljišta za taj pročistač do svih predradnji koje su bile nužne i sada ovih 100km kanalizacijske mreže i 5 km novoga vodovoda za naselja Čukovec i Globočec predstavljaju krunu toga rada. - kazao je gradonačelnik Bilić.

Projekt obuhvaća područje Grada Ludbrega te Općine Martijanec i Sveti Đurđ. Ukupna duljina kanalizacijskih cjevovoda prema studiji izvodljivosti je 99.888m , a uključuje i 43 crpne stanice, te rekonstrukciju postojećih mješovitih kanalizacijskih kolektora ukupne duljine 8000m, te rekonstrukciju 3 postojeća preljevna objekta. U Aglomeraciji Ludbreg razvija se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja vode, kroz rekonstrukciju dijelova postojećeg mješovitog sustava odvodnje (cjevovoda u duljini od oko 8 km) u svrhu sprječavanja onečišćenje tla i voda. Izgradnjom i proširenjem javnog vodoopskrbnog sustava u naseljima Čukovec i Globočec Ludbreški omogućit će se pristup stanovništva kvalitetnoj pitkoj vodi.

- Projekt Aglomeracija Ludbreg obuhvaća izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za područje grada Ludbrega te općina Sveti Đurđ i Martijanec. U okviru projekta izgradit će se negdje oko 100km novih cjevovoda u sustavu odvodnje otpadnih voda, izgradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda veličine oko 17 tisuća ekvivalent stanovnika. Projektom će se omogućiti odvodnja sanitarnih otpadnih voda za otprilike 15 tisuća stanovnika. Danas smo u Ludbregu potpisali ugovor za izradu idejnih projekata i glavnih projekata sustava, a paralelno s izradom dokumentacije tražit će se lokacijske, građevne dozvole, dovršit će se studija izvodljivosti, to je dokument koji je osnovna podloga za prijavu projekta na sufinanciranje fondova. Cijela ta aktivnost s građevnim dozvolama i dobivanjem ugovora o dodjeli sredstava i sufinanciranju projekta iz nadležnog ministarstva očekuje se do kraja iduće godine. - pojasnio je Marijan Cesarec, direktor Varkoma.