Epidemiološka slika sve bolja, no novi problem: sve više pacijenata s post-COVID sindromom Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Epidemiološka slika sve bolja, no novi problem: sve više pacijenata s post-COVID sindromom

IHR/Varaždinske vijesti | 23.1.2021. u 09:15h | Objavljeno u Aktualno

Iako u posljednje vrijeme u Varaždinskoj županiji bilježimo pad broja novooboljelih, ali i manji broj pacijenata koji trebaju liječničku pomoć zbog koronavirusa, varaždinska bolnica susreće se s novim problemom: liječenjem bolesnika koji nakon liječenja koronavirusa traže liječničku pomoć zbog tzv. post-COVID sindroma.

Na to je upozorila pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Dubravka Dobec-Gorenak na primanju donacije od tvtke LPT iz Preloga varaždinskoj bolnici.

Dobec-Gorenak je istaknula da se u posljednje vrijeme sve češće susreću s takozvanim post-COVID sindromom za koji nitko ne može reći koliko će potrajati.

- Naša vlastita iskustva nam pokazuju da to zaista nije bezazlena bolest i da, osim same akutne faze koja je dramatična na svoj način, bolest zahvaća vrlo široki spektar kliničkih slika, tako da liječenje nije gotovo. Nama se sasvim sigurno otvara jedan novi prostor u medicini koji moramo i naučiti i vrijedno raditi kako bismo mogli pomoći našim bolesnicima, tako da nam je medicinska oprema i više nego potrebna, tako da liječenje nije gotovo - rekla je.

Da je riječ o ozbiljnom problemu koji se najčešće manifestira kroz uporni kašalj, otežano disanje, malaksalost, umor, poremećaj koncentracije, spavanja i glavobolje i to u toj mjeri da pacijentima ti problem smanjuju kvalitetu života i radnu sposobnost, ukazuju mnogi stručnjaci. Također, upozoravaju kako dugotrajne posljedice na zdravlje onih koji su preboljeli bolest su i dalje nepoznanica.