Besplatna edukacija: Kako unaprijediti peradarsku proizvodnju i povećati prodaju mesa i jaja Foto: VV arhiva / ilustracija

Besplatna edukacija: Kako unaprijediti peradarsku proizvodnju i povećati prodaju mesa i jaja

Varaždinske vijesti | 12.2.2020. u 10:34h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim veterinarskim institutom u petak 14. veljače organizira predavanje i edukaciju o unapređenju peradarske proizvodnje.

Predavanje će se održati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače (Franjevački trg 7), s početkom u 10 sati. Predavanje i edukacija za poljoprivrednike i sve druge zainteresirane su besplatni.

"Unapređenje peradarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima" tema je prve ovogodišnje edukacije koju Varaždinska županija organizira s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim veterinarskim institutom.

Kako unaprijediti peradarsku proizvodnju, podići konkurentnost OPG-ova, uvesti nove tehnologije povezane s dobrobiti peradi, zašto slobodni uzgoj donosi dodatnu vrijednost i kako uvođenjem menadžmenta uzgoja povećati prodaju mesa i jaja, samo su neke od tema o kojima će govoriti stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Zlatko Janječić i doc. dr. Dalibor Bedeković te Hrvatskog veterinarskog instituta Tihomir Zglavnik, dr. vet. med.

Posebna pozornost skrenut će se na važnost očuvanja uzgoja zagorskog purana, kokoši hrvatica i dravske guske, izvornih hrvatskih pasmina peradi, pri čemu će Županija provesti konkretnu mjeru, plasman i promociju kvalitete proizvoda na lokalnim i državnim manifestacijama.

Edukacijom u petak započet će projekt punog naziva "Edukacijom, novim tehnologijama i organizacijom do konkurentne peradarske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Varaždinskoj županiji", koji će se provoditi tijekom cijele ove godine. Projekt je pokrenut s obzirom na značajnu zastupljenost peradarske proizvodnje na OPG-ovima u Varaždinskoj županiji, a ciljem unapređenja i podizanja konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.