Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: screenshot

Beroš: Virus ulazi u zdravstveni sustav, prijeti ozbiljno na sve strane

Varaždinske vijesti | 16.10.2020. u 12:42h | Objavljeno u Aktualno

- Svjedočimo onom što nije specifično samo u Hrvatskoj već dnevni brojevi rastu i u bližem okruženju, ali i u cijeloj Europi - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

- Virus ulazi u zdravstveni sustav, virus kuca na vrata Domova za starije i nemoćne, prijeti ozbiljno na sve strane - rekao je te istaknuo da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke.

- Pridržavanje mjera je nužno da spriječimo eksponencijalni rast. Mjere nisu kazna, one su stručno utemeljene i donesene da preživimo ovu ugrozu - rekao je Beroš.

- Ovo nisu brojevi i postoci da bi nekog plašili. Na zadatak je transparentno ukazivati na stanje u zdravstvenom sustavu - dodao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da svjedočimo zabrinjavajućem porastu.

Dodao je da nema posebnih žarišta.

- To je zrakasto širenje koje se događa jer se ne pridržavamo osnovnih mjera higijene, nošenja maski i držanja distance - rekao je Capak.

Apelirao je na građane da prihvate mjere, da ih se drže i da se ponašaju odgovorno jer samo na taj način možemo zaustaviti ovaj rast, izravnati krivulju i očekivati pad, rekao je Capak.

- Molim građane da prihvate mjere, da ih se drže i da se ponašaju odogovorno i disciplinirano, jer jedino na taj način možemo zaustaviti rast, kroz tjedan do 10 dana se nadamo da bismo mogli zaustaviti rast i izravnati krivulju - rekao je Capak.

- Bolnički sustav mobiliziran je maksimalno i Klinika za infektivne bolesti je popunjena Covid bolesnicima, a kapaciteti u KB Dubravi popunjavaju se kontroliranim tempom - rekao koordinator bolničkog liječenja zaraženih koronavirusom u KB-u Dubrava Ivica Lukšić.

- Vrijeme je za oprez, ako zdravsteni sustav postane preopterećen onda imamo problem s liječenjem svih bolesnika - dodao je ministar Beroš.

- Za očekivati je da mjere poluče učinak kroz tjedan, 10 dana. Ali ako se ne budemo držali mjera, moglo bi nam se početi događati ono što se događa u nekim susjednim zemljama. Trebamo pričekati učinak ovih mjera, pa tek onda razmišljati dalje - rekao je Beroš.

Označeno u