Beroš uoči prosvjeda: "Načelno ima dovoljno liječnika, ali nisu dobro raspoređeni" Foto: Ilustracija/Facebook Hrvatski liječnički sindikat

Beroš uoči prosvjeda: "Načelno ima dovoljno liječnika, ali nisu dobro raspoređeni"

VV | 18.3.2023. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Pod geslom "SOS za zdravstvo" pet krovnih liječničkih udruga danas na Trgu sv. Marka u Zagrebu organizira veliki prosvjed kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Prosvjed organiziraju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk. Planirani dolazak prosvjednika na Markov trg je u 11:30, a sam prosvjed započinje u 12:05.

Jedan od problema na koji će ovim prosvjedom ukazati je i problem nedostatka liječnika. Navode kako svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaju 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana.

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči velikog prosvjeda liječnika jučer je u središnjem Dnevniku HTV-a izjavio kako načelno liječnika ima dovoljno, ali nisu dobro raspoređeni.

- Mogli bismo načelno reći da ih ima relativno dovoljno, ali da nisu dobro raspoređeni. To je odgovornost ove Vlade i ranijih Vlada. Konkretno 90-ih godina 12 godina nisu raspisivane specijalizacije. Sada osjećamo posljedice takvog nedjelovanja i neaktivnosti. Stoga je naš zadatak to riješiti, no nemamo čarobni štapić - rekao je Beroš.

Naveo je i kako je prošle godine, prema analizama Hrvatske liječničke komore, zaposleno najviše specijalizanata u zadnjih 20-ak godina, njih 714.

- Od 2016. u sustav je ušlo 20% liječnika više. Specijalizacija traje četiri do šest godina, ovisno o djelatnosti. To je dugotrajan proces. Moramo biti svjesni naše odgovornosti jer temelj ove reforme koju sada uspostavljamo reflektirat će se u budućnosti kroz pet do šest godina, desetljeće ili dva. Sada baštinimo posljedice ranijeg činjenja ili nečinjenja, isto tako sada postavljamo temelj za zdravstveni sustav naše budućnosti - objasnio je Beroš.