Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: screenshot HRT

Beroš: Svi koji rade s COVID bolesnicima dobit će uvećani iznos plaće

Varaždinske vijesti/HRT | 16.1.2021. u 18:46h | Objavljeno u Aktualno

Svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj koji rade s COVID bolesnicima dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa za odrađeno vrijeme i bit će im svima plaćeno u skladu s Odlukom Vlade, stoji u priopćenju ministra Vilija Beroša, a prenosi potal HRT-a.

- Dana 7. prosinca 2020. godine, Vlada Republike Hrvatske je Odlukom o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od bolesti COVID-19, odredila posebnu nagradu u iznosu od 10 posto od osnovne plaće, koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima od bolesti COVID-19.

Dodatno, kako radnici u sustavu zdravstva ne bi bili zakinuti, točkom III. Odluke, omogućeno je da se umjesto uvećane satnice od 10 posto, za to razdoblje, radnicima može isplatiti tromjesečni prosjek plaće, ako je to za njih povoljnije.

Imajući u vidu da visina osnovne plaće ovisi o koeficijentu složenosti poslova radnog mjesta, različit je i iznos vrijednosti posebne nagrade pojedinim radnicima u sustavu zdravstva. Odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su radnici proveli s oboljelima od bolesti COVID-19, u isključivoj je nadležnosti ravnatelja zdravstvenih ustanova.

Radnici se raspoređuju u skladu s potrebama pojedine ustanove vezano za skrb o pacijentima oboljelima od bolesti COVID -19 te se njihov raspored rada utvrđuje unaprijed. Stoga im za vrijeme u koje su raspoređeni na rad s COVID pacijentima i pripada navedeno uvećanje.

- Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva ovom su Odlukom omogućili da se svim djelatnicima koji se skrbe o oboljelima od bolesti COVID-19 uvećaju primanja, rekao je ministar Vili Beroš i naglasio: 'Na ravnateljima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena djelatnika provedenog na COVID odjelima, te da se pravilno obračunavaju iznosi i na vrijeme isplaćuju. Opetovano sam na to upozorio ravnatelje zdravstvenih ustanova kako bi se izbjegli nesporazumi'.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih ravnatelja izvješće o provođenju navedene odluke Vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje, te ujednačila primjena Odluke o posebnoj nagradi radnicima s oboljelima od bolesti COVID-19 - stoji u priopćenju, kojeg je prenio portal HRT-a.