Kako će se povećati rano otkrivanje raka, koji je 90 % izliječiv, otkrije li se na vrijeme Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

Kako će se povećati rano otkrivanje raka, koji je 90 % izliječiv, otkrije li se na vrijeme

Ministarstvo zdravstva/vv | 4.3.2023. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2.102 umrlih u 2021. godini

- Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Činjenica je da se i dalje najveći broj oboljelih od ove opake bolesti dijagnosticira u uznapredovalom stadiju bolesti. Stoga pokrećemo Oportunistički program u ordinacijama obiteljske medicine na razini 50% ciljane populacije kako bismo u narednih 5 godina povećali odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za najmanje 20% - izjavio je ministar Beroš prigodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva u sklopu javnozdravstvene akcije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Smjernice za Oportunistički program pripremila je i objavila stručna radna skupina koja uključuje Hrvatsko gastroenterološko društvo te Društvo nastavnika opće-obiteljske medicine, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora, Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine i Hrvatsku udružbu obiteljske medicine uz Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj.

Otkrije li se na vrijeme, izliječiv u 9 od 10 slučajeva

- Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Osim što ćemo Oportunističkim programom, koji će se provoditi u obiteljskoj medicini, dodatno motivirati i potaknuti na veći odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za 20%, istovremeno ćemo smanjiti sveukupnu smrtnost od raka debelog i završnog crijeva za najmanje 10% unutar pet godina. Stoga u ime Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Plenkovića, ministra Beroša, Ministarstva i svoje, pozivam sve građane da ne zanemaruju pozive i redovno se odazivaju na preventivne preglede - izjavila je državna tajnica Ministarstva zdravstva Marija Bubaš upozoravajući da je u Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2.102 umrlih u 2021. godini.

Osobe mlađe od 50 godina života s jasno definiranim visokim rizikom za rak debelog i završnog crijeva kao i osobe starosti između 50 i 74 godine koje nisu dobile poziv ili se nisu odazvale na poziv unutar Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a također imaju jasno definirani visoki rizik za rak debelog i završnog crijeva, bit će, putem prioritetne liste, direktno od strane liječnika obiteljske medicine naručene i upućene na kolonoskopiju u bolničku zdravstvenu ustanovu.

Aktivnija uloga u brizi za zdravlje donosi i bolje ishode liječenja

- U okviru reforme zdravstva uključena je i revizija Nacionalnih preventivnih programa  koja je pokazala da je potrebno napraviti izmjene u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva što upravo i činimo. Preventiva i unapređenje Nacionalnih preventivnih programa su pokrenuti - ovo su konkretna djela, a ne samo riječi. Djela koja potiču građane na aktivniju ulogu u brizi za svoje zdravlje, donose bolje ishode liječenja, i u konačnici – poboljšavaju zdravstvenu sliku nacije - zaključio je ministar Beroš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci