Beroš: Niti jedna od 20 preminulih osoba mlađih od 60 godine nije bila cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu

Varaždinske vijesti/HRT | 19.8.2021. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade, uz ostalo, rekao da su imali i aktivnosti tijekom godišnjih odmora, primjerice Sinjska Alka i Maraton lađa te sastanak s turističkim sektorom koji bilježi izvrsne podatke u srpnju i kolovozu.sastanak s turističkim sektorom koji bilježi izvrsne podatke u srpnju i kolovozu, prenosi portal HRT-a.

- Sezona je jako dobra i to je dobro za gospodarski oporavak, za gospodarstvo, za turizam. Tome su pridonijele i mjere koje smo donijeli kao Vlada i kao Stožer. Omogućile su dobar balans između zaštite zdravlja i funkcioniranja gospodarstva, prometa, društvenog života, obrazovanja, proizvodnje te se turisti osjećaju sigurnima, rekao je.

Rekao da broj novozaraženih veći te se stoga moraju poduzeti maksimalni koraci i da svi dajedno budemo odgovorni.

- Virus je i dalje prisutan, danas ćemo prijeći 50% cijepljenih prvom dozom, što je dobro, ali nažalost sporije nego šđto smo očekivali. Nadamo se da će se nakon ljeta veći broj na ših sugrađana odlučiti na cijepljenje. Cijepljenje je najbolja zaštita, rekao je.

- Govorit ćemo i o važnoj temi koja se odnosi na Afganistan nakon što su talibani zauzeli zemlju. Dobro je da nije bilo nikakvih posljedica za naše državljane i nastavljamo s otvorenošću da skrbimo o Afganistancima koji su bili povezani s hrvatskim kontigentom ili EU. Vode se razgovori o tome, kao i o scenariju izbjegličkog vala, rekao je premijer.

Ministar zdravlja Vili Beroš izvijestio je o stanju s pandemijom koronavirusa. Rekao je da se u svijetu broj zaraza bliži 210 milijuna, a broj preminulih veći od 4,4 milijuna.

- Danas imamo 486 novih slučajeva zaraženih. Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 4,88%. Raste broj zaraženih na bolničkom liječenju i sada ih je 235, a na respiratoru je 26 osoba. Brojke neumoljivo dokazuju: posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnih PCR testom čak njih 85,72% nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51% nije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja do 17. kolovoza preminulo je 254 osobe sa ili zbog Covida-19, a 80% preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 preminulih osoba mlađih od 60 godine nije bilo cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu cijepiva. Bolnice zaprijemaju pacijente s postcovid sindromom i ukupno je obrađeno 26.900 među kojima su i djeca. Zbog multisistemskog upalnog sindroma, komplikacije bolestio Covid 19, dosad je hospitalizirano 82 maloljetnih pacijenta. Utrošeno je 3.191.520 doza cjepiva, a cijepljeno 1.688.016 građana, odnosno 49,99% odraslog stanovništva. Cijepljenje je završeno za 1.564.842 odnosno 46,4% odraslog stanovništva, podaci su koje je iznio Beroš.

Istaknuo je kako je s jednom dozom u zdravstvenom dozom cijepljeno 64,52%, a liječnika 82,42%. Naglasio je da stopa potvrđenih slučajeva kontinuirano raste peti tjedan zaredom, porast pozitivnih u zadnjih tjedan dana je 50,6%.

- Broj zaraženih raste, ali daleko više brine činjenica slabog inteziteta rasta broja cijepljenih građana. Svjedočimo epidemiji necijepljenih. Epidemija pogađa necijepljeni dio stanovništva i oni su najbrojniji među novoraraženima, hospitaliziranima i preminulima, rekao je Beroš, a prenosi portal HRT-a.