Bernardić na tribini SDP-a u Svibovcu Podravskom uz Dan žena gdje je bilo riječi i o pobačaju

VV | 9.3.2019. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

"Prava žena u hrvatskom suvremenom društvu" naziv je tribine koja je održana uz Međunarodni dan žena u TKIC-u u Svibovcu Podravskom u organizaciji općinske organizacije SDP-a Sračinec. Gošća i glavna govornica tribine bila je saborska zastupnica Sabina Glasovac, a istoj je prisustvovao i predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić.

U punoj dvorani članova i simpatizera SDP-a, prisutne je uvodno pozdravila predsjednica Općinske organizacije Martina Mesek, a kratkim govorom obratila im se i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i kandidatkinja na listi za EU parlament Barbara Antolić Vupora koja je podsjetila kako su žene u Hrvatskoj još uvijek potplaćene, a njihov karijerni napredak je pun prepreka.

- Plaće žena i dalje su manje od plaća muškaraca, one rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, iako smo u prosjeku obrazovanije. Čak ni ona temeljna prava, pravo da odlučuje o svom tijelu i pravo na odluku o broju djece, nisu zajamčena. Pravo na dostupan pobačaj izigrano je pravom na priziv savjesti – poručila je kandidatkinja na listi za EU parlament Barbara Antolić Vupora.

 

53327487_331698924134104_3775053769583099904_n.jpg

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić čestitao je svim ženama njihov praznik i prigodnim govorom naglasio kako je SDP lider u borbi za punu rodnu ravnopravnost, ali i prva politička stranka koja uvodi puni rodni paritet i "ZIP" sustav na izbornim listama.

Glavna gošća tribine, saborska zastupnica Sabina Glasovac, istaknula je da su borbom koja je započela prije stotinjak godina žene dobile pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva i pravo na obnašanje svih funkcija u društvu, ali da ideja postizanja potpune rodne jednakosti u Hrvatskoj nije zaživjela u potpunosti, potkrijepila je nizom primjera iz javnog i političkog života s kojima se svakodnevno susrećemo.

Saborska zastupnica je istaknula nužnost promicanja ravnopravnosti žena i muškaraca u svim područjima političkog, gospodarskog i građanskog života kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacije.

- Svaki dan je naš dan, dan žena. Budite ponosne na činjenicu da ste žene, većina i stup svake obitelji i ovoga društva. Ponosne smo kao SDP-ovke da smo se participirajući u vlasti izborile za zakonsko pravo da budemo ravnopravno zastupljene u svim budućim parlamentima te na taj način mijenjamo lice politike. Samo zajedničkim naporima, vođene solidarnošću i ujedinjene u istim ciljevima možemo stvarati bolje i pravednije društvo - rekla je Glasovac i dodala kako žene zaslužuju pola neba, pola zemlje i pola moći.

S vrlo dobro posjećenom tribinom i snažnim porukama koje su gosti poslali s tribine zadovoljna je i predsjednica Općinske organizacije SDP-a Sračinec Martina Mesek koja je istaknula kako ne treba podcjenjivati male organizacije jer se pravi život, sa svim svojim dobrim i lošim danima događa upravo u manjim sredinama.
- Male su sredine te koje su još uvijek konzervativne i patrijarhalno strukturirane pa su ovakvi vapaji za ravnopravnošću upravo potrebni tamo gdje se još uvijek borimo da pokažemo da smo vrijedan resurs ne samo obitelji nego društva u cjelini. Mi smo u Sračincu ovakvim odazivom i podrškom Sabini pokazali kako želimo više i bolje za sve nas žene u ruralnim sredinama – istaknula je Mesek.