Batinić Isteru: Poduzet ćemo sve da obranimo interese Ivanca, a vrlo brzo vidjet ćete i što!

vv | 14.9.2023. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

Obrazlažući poslovanje Varkoma d.o.o. Varaždin, njegov direktor Bruno Ister u srijedu se na sjednici Gradskog vijeća Ivanec osvrnuo i na pripajanje Ivkom voda Varkomu. 

Kako podsjećaju iz Grada, temeljem Uredbe o uslužnim područjima koju je donijela Vlada Republike Hrvatske, Ivkom vode se moraju pripojiti Varkomu i prenijeti mu svu svoju imovinu (vodovode, kaptaže izvora na Ivančici, odvodnju), vrijednu više od 100 milijuna kuna.

>> VLADA ODLUČILA Ivanečki vodovodi, izvori vode i Ivkom vode idu pod Varkom Varaždin!
>> Batinić nakon rješenja Ustavnog suda: Djeluje kao produžena ruka vladajućih

Ister je izjavio kako je preuzimanje u tijeku, da će ugovor o preuzimanju biti gotov za oko dva tjedna i da nakon toga on treba ići na odobrenje skupštinama Ivkom voda i Varkoma.

Ister: Mirno i civilizirano ili na silu?

- Tada ćemo znati na čemu smo, hoćemo li to napraviti na miran i civiliziran način, onako kako je predviđeno Zakonom o vodnim uslugama ili će Ministarstvo gospodarstva morati poduzeti privremene mjere, gdje će se na kraju sve isto dogoditi, ali će biti manje komforno i ugodno svima. Nikome nije ugodno kad se stvari događaju na silu, ali tako je to predvidio zakon - kazao je Ister.

Rekao je također da je Varkom oduvijek tvrdio da mu Ivkom vode nisu osobito interesantne:

- Sve to na kratki rok samo nam je trošak i muka, a nakon pripajanja, najviše koristi imati će građani, dugoročno možda i Varkom, no nakon pripajanja najviše koristi imati će društvo u cjelini,  naglasio je Ister.

Zar su vam doista Ivanec i Ivkom vode bili trošak i muka?

Na, u najmanju ruku, kako dalje navode iz gradske uprave, "neobične Isterove izjave, kojima je stavio sol na ranu ove bolne teme za Ivanec", oštro je reagirao gradonačelnik Milorad Batinić.

- Ako su vam Ivkom vode i Ivanec doista bili tolika muka i trošak, pa što onda u javnom savjetovanju niste predložili da se Ivkom vodama ostavi njihovo uslužno područje? To bi bilo kolegijalno i fer! Ali niste! Vi vrlo dobro znate naš stav o tome. Gotovo 10.000 građana potpisalo je peticiju protiv pripajanja Ivkom voda Varkomu. Gradsko vijeće reklo je NE pripajanju! Grad Ivanec poduzeo je sve zakonom predviđene mogućnosti da to spriječi i još nismo završili. A vrlo brzo vidjet ćete i kako! - upozorio je Batinić.

Istaknuvši da je Gradu Ivancu neprihvatljivo pripajanje ivanečke tvrtke (koja je u većinskom vlasništvu Grada) Varkomu, naglasio je da gubitkom Ivkom voda gubimo važan alat za razvoj grada.

Pravomoćna presuda kao dokaz: Varkom se i dalje bavi otpadom

Batinić je u nastavku pod znak pitanja stavio legitimnost Varkoma za preuzimanje Ivkom voda te to potkrijepio pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda iz svibnja ove godine, a iz koje nedvojbeno proizlazi da je Varkom stranka u postupku važećeg ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje.

Drugim riječima, Varkom se, kao ugovorna strana u zbrinjavanju otpada, bavi djelatnošću gospodarenja otpadom, a što mu je, kao javnom isporučitelju vodnih usluga, zakonom izričito zabranjeno.

Ister se opravdao da se Varkom na javno savjetovanje o uslužnim područjima nije javljao jer smatra da je dosadašnji broj uslužnih područja u Hrvatskoj bio prevelik te da Ivkom vode nemaju dovoljno vode da pokriju cijelo uslužno područje.

A to naprosto nije istina, jer Ivkom vode iz svojih izvorišta mogu isporučiti  4 mil. m3 vode, od čega sada koriste samo cca 25%, a što je i više nego dovoljno za cijelo područje bivše općine Ivanec.

"Otpad nije tema?!"

Po pitanju dokumentiranog slučaja o tome da se Varkom i dalje bavi zbrinjavanjem otpada, Ister je rekao da "otpad tu nije tema" i da Varkom nema nikakve veze s otpadom.

Osvrćući se i na Isterovu dvojbenu izjavu o "civiliziranom" načinu pripajanja (znači li to da su peticije i skupovi građana te sve ostalo što je Grad Ivanec poduzeo radi zaštite svoje firme i imovine svih građana bili "necivilizirani"?), Batinić je skrenuo pažnju na nedopustivost takvih izjava.

- Ne priželjkujem nikome ništa loše, ali Grad Ivanec poduzet će apsolutno sve da obranimo naše! - zaključio je Batinić.