Milorad Batinić Foto: Krešimir Đurić

Batinić poručio HNS-u: Car je gol! Mene ste optuživali za koaliciju sa Čačićem, a vi ste je sklopili!

VV | 15.4.2021. u 11:16h | Objavljeno u Aktualno

U predizborno vrijeme s pažnjom se prate stranačke aktivnosti na svim razinama pa stoga i ne čudi da je – u sklopu aktualnih stranačkih preslagivanja i formiranja novih saveza - u Ivancu s posebnim interesom dočekana vijest iz susjedne Krapinsko-zagorske županije.

Naime, u Gornjoj Stubici potpisan je koalicijski sporazum NS-reformista i HNS-a te HSS-a braće Radić o zajedničkom nastupu na izborima na razini županija, ali i u Općini Gornja Stubica, što su svojom nazočnošću potvrdili i čelnici dviju stranaka Radimir Čačić i Stjepan Čuraj, uz nazočnost HNS-ovih državnih te tamošnjih županijskih i lokalnih čelnika.

Pokušavajući objasniti koaliciju između HNS-a i NS - Reformista, na tom skupu je predsjednik HNS-a S. Čuraj istaknuo da je „HNS prošao kroz katarzu, odnosno da je doživio sve što je trebao i proživio ono što je trebao te kreće ispočetka“.

- Stoga mi je zadovoljstvo što mogu ovdje zajedno s gospodinom Čačićem potpisati sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore i najaviti daljnju suradnju, ne samo na području ove županije, nego vjerujem nakon lokalnih izbora, diljem Hrvatske. Naša kampanja “Vraćanja korijenima“ i novi politički smjer, moderni liberalizam koji smo predstavili, ima podlogu za suradnju s brojnim strankama – poručio je, između ostalog, S. Čuraj.

S obzirom na to da je – kad se zalagao za zajednički nastup liberalnih opcija na predstojećim izborima – sad već bivši ugledni član HNS-a i aktualni ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić – upravo od strane HNS-a bio žestoko napadan i optuživan da želi ujedinjavanje HNS-a i NS-Reformista (što je on demantirao pojašnjavajući da ne zaziva nikakvo spajanje dviju stranaka već poziva na okupljanje liberalnih opcija, što nije isto), zanimalo nas je kako sada na ovakav razvoj događaja gleda M. Batinić.

To više što su ga zbog identičnih stvari aktualni kandidat za varaždinskog župana Kruno Lukačić i kandidat za gradonačelnika Nikola Sedlar, prozvali i prije desetak dana u Ivancu te mu imputirali da zaziva koaliciju sa Čačićem te da stoga i Čačića i Batinića na predstojećim izborima treba maknuti „u paketu“.

Podsjećamo, Batinić je u međuvremenu napustio HNS sa zajedno još 250 bivših članova – svojih istomišljenika te najavio da u lokalne izbore kreće kao nezavisni kandidat za gradonačelnika te sa nezavisnom listom „Za Ivanec“.

Još kad ste bili član HNS-a sjećamo se da ste od vaših stranačkih kolega bili žestoko optuživani da sa šefom Reformista R. Čačićem dogovarate ujedinjenje HNS-a i Reformista. Nakon „Vraćanja korijenima“ u G. Stubici, kakav je vaš komentar ove situacije?

- Nakon svega, mogu samo reći: Car je gol! Tada sam – a to se, crno na bijelom, može pročitati u intervjuu koji sam dao Varaždinskim vijestima u prosincu lani, rekao doslovce sljedeće: Da pozivam na okupljanje svih stranaka građansko-liberalnih opcija i to naprosto zato što svi zajedno činimo jaku političku snagu na nacionalnoj razini. Da dijelimo iste nazore i vrijednosti i da nam je sklono isto biračko tijelo. Rekao sam da sam sa Čačićem načelno razgovarao o stvaranju platforme građansko-liberalnih opcija u kojoj nijedna stranka ne bi izgubila svoju samostalnost i suverenost, a o nikakvom ujedinjavanju stranaka. Drago mi je da sada istina izbija na vidjelo, ali s njome, na žalost, i posvemašnja politička bijeda, laži i nedosljednost nekih političkih aktera.

Nije bilo baš ugodno zbog toga slušati prozivke i napade od strane nekadašnjih stranačkih kolega…

- Iako nikad nisam govorio o detaljima, mogu samo ponovno potvrditi da sam dulje vrijeme bio izložen podmetanjima, lažima i opstrukcijama kojima je bio cilj da me se istjera iz stranke. Bilo je tu i dosta ljubomore i jala od strane pojedinaca. Kako to da je Ivanec niz godina bio istican kao grad-primjer, po načinu vođenja, izgradnji, očitom napretku, po modelima i projektima koje su mnoge sredine bestidno kopirale i prepisivale, a sada odjednom u tom istom Ivancu više ništa ne valja?

Što vi mislite, zašto je to bilo tako?

- Mislim da je to zbog toga što sam, kao tadašnji kandidat za predsjednika HNS-a, najavio borbu protiv stranačkih trgovačkih „dealova“, unosnih sinekura, kadrovskih uhljebljivanja na atraktivnim radnim mjestima, borbu protiv korupcije i klijentelizma u stranci, a u koji je HNS debelo utonuo. I protiv svega onoga što sada, ako pratite što se događa u pojedinim velikim kriminalnim aferama, polako ali neminovno izbija na površinu, a uz što se vežu i imena uglednih HNS-ovih članova i političkih „kapitalaca“. Bojim se da to nije sve, točnije, prilično sam uvjeren da će toga biti još.

Da li ste u međuvremenu promijenili mišljenje o formiranju zajedničke platforme koja bi okupila stranke liberalne provenijencije?

- Nikako, i dalje sam velik zagovornik ovog projekta i radim na njemu. Liberalna scena danas je razjedinjena i smatram da je treba okrupniti okupljanjem svih stranaka građanskog svjetonazora. Potvrđuje to i podatak da su na parlamentarnim izborima samo u 3. izbornoj jedinici građansko-liberalne opcije zajedno osvojile 4 saborska mandata. Pribrojimo li tome ostale izborne jedinice, na razini države govorimo o ukupno 7 do 10 mandata, što potvrđuje da je ova scena u Hrvatskoj itekako živa i da predstavlja respektabilnu snagu na državnoj razini.

Kako komentirate kandidaturu Gorana Habuša za gradonačelnika Varaždina?

- Iskreno, za mene je to veliko iznenađenje. Jako dobro pamtim lokalne izbore 2017. godine, kada je Habuš bio žrtvovan od strane Štromara, koji je sa SDP-om dogovorio „deal“ po kojem je HNS trebao podržati SDP-ova kandidata Kišića za gradonačelnika Varaždina, a da bi dobio potporu SDP-a za Županijsku skupštinu. Tada sam osobno bio protiv, ali je Štromar rekao da je on po tom pitanju sve dogovorio s Habušem. Moja je procjena da Štromar sada ponovno žrtvuje Habuša. Ali to petljanje i manipuliranje ljudima, kako na razini državnog, tako i na razini županijskog HNS-a, više nije predmet mog interesa.