Batinić ojačao u HNS-u, Habekova pozicija osjetno slabi odlaskom Milanovića

Valerija Mihalić, Ivica Kruhoberec | 19.9.2016. u 17:51h | Objavljeno u Aktualno

Prvi izvanredni izbori u povijesti Republike Hrvatske nisu, na prvi pogled, donijeli ništa novog u III. izbornoj jedinici. Tri županije sjeverozapadne Hrvatske i dalje su “crvene”, odnosno “utvrda” lijeve koalicije, kako i oni sami vole reći. No ako se pomnije gledaju rezultati, sjever je više utvrda HNS-a nego SDP-a, što se može zaključiti na temelju preferencijalnih glasova pojedinih kandidata. Upravo zbog toga, kao i još nekih izbornih iznenađenja, prijevremeni će izbori donijeti promjene i na političkoj sceni Varaždinske županije, vjerojatno najviše upravo u SDP-u, a otvoreno je pitanje što će veći broj “lijevih” zastupnika značiti za njezin gospodarski i politički život.

Poraz Narodne koalicije na nacionalnoj razini zasigurno će imati posljedica i za lokalnu razinu. Vidljivo je to bilo već u izbornoj noći. Dok su varaždinski SDP-ovci u izbornoj noći u hotelu Turist “tugovali” zbog poraza, u Zelendvoru se slavilo do dugo u noć. Zadovoljni su bili i lokalni HNS-ovci, ali i sam predsjednik stranke Ivan Vrdoljak, koji je naglasio kako je ovo jedan od boljih HNS-ovih rezultata.

Da bi moglo doći do “poljuljanih” odnosa inače čvrstih koalicijskih partnera, govori i Štormarova izjava da će HNS sudjelovati u Vladi, koja se dan kasnije prikazala kao “zabuna”, ali i izjave Vrdoljaka da je koalicija HNS-a s HDZ-om moguća samo ako HDZ neće oformiti Vladu s MOST-om.

Uza sve to, Batinić, za kojeg se vodila snažna preferencijalna kampanja, osvojio je više od 12 i pol tisuća glasova, dok je od izabranih zastupnika Mario Habek, čelnik županijskog SDP-a, dobio tek nešto više od tisuću i pol preferencijalnih glasova. SDP bi HNS-u mogao “zamjeriti” i to što je Batinić s liste Narodne koalicije istisnuo SDP-ovku Petru Novinščak iz Međimurja s obzirom na to da se tijekom kampanje moglo čuti da se SDP ograđuje od Batinićeve preferencijalne kampanje, a SDP-ovce i HNS-ovce s liste za 3. izbornu jedinicu nije se ni moglo vidjeti zajedno.

Ne smiju se zaboraviti ni najave lokalnih SDP-ovaca, koji se još uvijek čvrsto drže stava da će stranka imati svog kandidata za gradonačelnika Varaždina u svibnju iduće godine, jer s druge strane HNS-ovci poručuju kako će i oni imati svog kandidata.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...