Batinić: Nisam siguran da bi u Jerovcu blagonaklono gledali na prihvat smeća

VV | 16.6.2021. u 12:37h | Objavljeno u Aktualno

Grad Ivanec,  vlasnik odlagališta miješanog komunalnog otpada u Jerovcu, nije promijenio svoj stav i mišljenje o mogućnosti odlaganja smeća iz varaždina i više općina na svom deponiju, jedinom takve vrste  u Varaždinskoj županiji.

Ova je tema, kao što je poznato, jako uzburkala javni prostor prije pola godine, kada je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić odbio zahtjev bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, odnosno naredbu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da na odlagalištu u Jerovcu zbrinu 1.500 tona miješanog otpada iz Varaždina i okolnih JLS-ova.

- Moj stav i odluku tada smo jasno potkrijepili važećim zakonskim dokumentima iz kojih je razvidno da na odlagalištu u Jerovcu nikad nije bilo predviđeno usmjeravanje otpada s drugih odlagališta do popunjavanja njegovih kapaciteta. Također, da je kod sanacije - a koju je s 40% sredstava financirao Grad Ivanec - deponij u Jerovcu bio kapacitiran isključivo za prihvat količine otpada s područja bivše općine Ivanec (gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Maruševec, Klenovnik, Bednja i Donja Voća), a nikako ne iz bilo kojih drugih gradova i općina – podsjeća ivanečki gradonačelnik te naglašava da se po tom pitanju ništa nije promijenilo u ovih nekoliko mjeseci pa ni zadnjih dana.

Unatoč pritiscima, koji su uslijedili nakon odbijenica te otvorenih ucjena i osvetničkih poteza s druge strane o kojima se tada naveliko izvještavalo te od kojih su poneki i realizirani,  Batinića je ostao pri svom stavu: da zakonskog uporišta za dovoz tuđeg smeća u Jerovec nema, da neće podleći pritiscima te da će, upute li se varaždinski “smećari“ prema Jerovcu, pozvati građane da blokiraju pristupnu cestu deponiju i biti prvi na barikadama.

Uz građane, koji su ovakvom stavu dali opću potporu, protiv odlaganja tuđeg smeća na jerovečkom deponiju izjasnile su se i sve političke stranke koje su tada djelovale u Gradskom vijeću. Stoga Batinić vjeruje da bi bilo kakvo drugo rješenje, a koje bi išlo protiv volje građana, izazvalo negativne efekte.

- Svi koji iole poznaju probleme koji se dugi niz godina vežu uz ovo odlagalište te nezadovoljstvo mještana zbog narušene kvalitete života, moraju znati da su građani izrazito senzibilizirani za ovu temu. Naglašavam da bi i sama najava eventualnog odlaganja tuđeg smeća mogla biti „okidač“ za građanske nemire. Mještani su u prošlosti već prosvjedovali i blokirali cestu prema deponiju i zbog puno manjih razloga nego što je ovaj – upozorava Batinić.

Kako je uopće došlo do toga da bi se varaždinsko smeće odlagalo u Jerovec? Ovu je povijest važno znati, kako bi se razumjela problematika o kojoj je riječ.

Dakle, bivši gradonačelnik Čehok zatražio je od M. Batinića da Grad Ivanec u Jerovcu dopusti prihvat varaždinskog smeća i to zbog nemogućnosti daljnjeg odlaganja svog otpada na drugim ugovorenim odlagalištima. Svoj zahtjev obrazložio je time da je to odlagalište jedino u Varaždinskoj županiji koje, temeljem dokumenta „Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH“, ima uvjete za nastavak rada i prihvat miješanog komunalnog otpada te potreban kapacitet za zaprimanje ove vrste otpada s područja županije sve do otvaranja Piškornice. Takav zahtjev potkrijepilo je tada i resorno ministarstvo te pismeno naredilo Gradu Ivancu da zbrine varaždinski otpad.

U prepisci koja je nakon toga uslijedila, gradonačelnik Batinić ostao je pri svom stavu: ministarstvo je obaviješteno da Grad Ivanec, kao vlasnik deponija, varaždinski otpad neće prihvatiti, a takav stav obrazložen je već navedenom dokumentacijom.

- Međutim, ono što brine jest najava da se ide u reviziju Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, a tu odluku donosi osobno ministar. Dakle, ukoliko promijeni sadašnju odluku, ministar Tomislav Ćorić mogao bi dozvoliti odlaganje smeća iz Varaždina i drugih JLS-ova u Jerovcu. I stoga ponovno upozoravam da bi eventualna pozitivna odluka ministra mogla izazvati veliko nezadovoljstvo u javnosti. Nisam siguran ni da će i građani Jerovca, gdje HDZ niz godina ima najvjernije birače, blagonaklono gledati na potencijalno pozitivnu odluku ministra iz redova HDZ-a da im u susjedstvo doveze tuđe smeće – upozorava Batinić.

Također, takva bi odluka ministra mogla zakomplicirati i situaciju za sve gradove i općine s područja bivše općine Ivanec koji u Jerovcu odlažu smeće. Naime, postojeći izračuni pokazuju da bi se odlaganjem varaždinskog smeća u Jerovcu razmjerno brzo popunili njegovi kapaciteti pa se onda postavlja glavno pitanje: Gdje će Ivanec i ostalih pet gradova i općina ovoga kraja odlagati svoje miješani komunalni otpad?

- S razlogom vjerujemo da je prihvat navedenih 1.500 tona smeća trebao biti samo početak dovoza daleko većih količina varaždinskog smeća u Jerovec. To nam sada potvrđuju informacije da se ova tema ponovno aktualizira i da su oči opet uperene prema odlagalištu Jerovec. Sugerirao bih neka svoj pogled ipak skrenu na neku drugu stranu. Građani grada Ivanca ni u primisli ne žele da im se problem zvan „varaždinsko smeće“ i sve ono što se veže uz njega, na kraju preseli u njihovo dvorište - zaključuje Batinić.