Batinić ministrima i pravosuđu: Zašto u Supetru na Braču referendum može, a u Ivancu je protuzakonit?

VV/ivanec.hr | 17.2.2022. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

Dana 7. svibnja 2019. godine Gradsko vijeće Grada Supetra na Braču donijelo je odluku o raspisivanju lokalnog referenduma za svoje administrativno gradsko područje.

Na lokalnom referendumu birači su odgovarali na pitanje: Želite li da odlagalište otpada Kupinovica u vlasništvu Grada Supetra postane odlagalište otpada ostalih JLS-ova otoka Brača?

U odluci je dano i obrazloženje u kome stoji:

Referendum se raspisuje kako bi građani Grada Supetra jasno izrazili svoj stav o tome žele li da njihovo odlagalište postane deponij ostalih JLS-ova otoka Brača, a sve vezano uz novonastalu situaciju oko donošenja Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike (komu je i tada na čelu bio ministar Tomislav Ćorić) o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, a kojim je odlučeno da se zatvori jedno od tamošnjih odlagališta te da se otpad iz svih JLS-ova otoka Brača preusmjeri na supetarsko odlagalište Kupinovicu.

Podsjeća li vas ovo pitanje i ova tematika na slučaj kakav imamo u Ivancu?

Dakle, referendumsko pitanje za Grad Ivanec je bilo: Jeste li za da se na odlagalištu otpada Jerovec u Ivancu odlaže komunalni otpad iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina?

Priča u Supetru ima i svoj nastavak:

Za supetarski referendum ni Ministarstvo gospodarstva ni Ministarstvo uprave nisu imali nikakvih primjedbi.

Ministar Ćorić tada nije intervenirao u Ministarstvu uprave i tražio poništenje referenduma.

Referendum u Supetru nije proglašen protuzakonitim i protuustavnim.

Ni Ćorić ni Malenica tada nisu smatrali da referendumsko pitanje nije iz samoupravnog djelokruga predstavničkog tijela JLS-a.

I referendum u Supetru je nakon toga, baš kako i treba biti, uredno proveden.

Građani su izašli na biračka mjesta i izrazili svoju volju glasovanjem za ili protiv.

Cijeli postupak proveden je u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakonom o referendumu i Statutu Grada Supetra.

Dakle, temeljem istih zakona na koje se u svojoj referendumskoj odluci poziva i Gradsko vijeće Ivanec.

Međutim, kad je u pitanju Grad Ivanec, e, za njega očito vrijede druga pravila.

Dakle: Dok je referendum - na istu temu, s gotovo istim pitanjem, zbog iste problematike, a sve zbog istog dokumenta koji je donio isti ministar – u jednoj sredini zakonit, u Ivancu je isti takav referendum protuzakonit i protuustavan!

Gradonačelnik Milorad Batinić stoga postavlja pitanje ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici te pravosudnim tijelima koja se bave i koja će se još baviti ovom tematikom:

Postoje li dvije Hrvatske s dvostrukim zakonodavstvom, jednim za sjever, a drugi za jug zemlje?

Ili se u slučaju Ivanca radi o politički motiviranim pritiscima u kojima se posegnulo za pravno vrlo upitnim instrumentima, a sve na štetu građana Grada Ivanca?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci