Obilježena 79. obljetnica Šemovečke bitke, jedne od najkrvavijih na ovim prostorima Foto: Ilustracija/Općina Trnovec Bartolovečki/ŽO SDP

Obilježena 79. obljetnica Šemovečke bitke, jedne od najkrvavijih na ovim prostorima

VV | 4.10.2022. u 15:46h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, u Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije u utorak se okupilo više od stotinu antifašista s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije kako bi obilježili 79. obljetnicu Šemovečke bitke.

U jednoj od najkrvavijih bitaka 3. listopada 1943. godine poginulo je 76 antifašista, a okupljeni su im odali počast polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec i Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije.

otb-semovecka_bitka_6.jpg

Načelnica Verica Vitković naglasila je kako Općina Trnovec Bartolovečki vodi brigu o svojim spomenicima, kao i o spomenicima Narodnooslobodilačke borbe.

-Jedan od njih je i ovaj spomenik u Šemovcu, a ove smo godine u našem proračunu izdvojili značajna sredstva kako bi uredili postolje i okoliš. Cilj nam je da i dalje vodimo brigu o spomenicima i njegujemo tradiciju naših predaka – rekla je Vitković pozvavši i Varaždinsku županiju da se s financijskim sredstvima uključi u uređenje gornjeg dijela spomenika kako bi bio na čast ovog mjesta i cijele Varaždinske županije.

otb-semovecka_bitka_8.jpg

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar poručio je kako je Šemovečka bitka bila jedna od težih ratnih epizoda tijekom Drugog svjetskog rata.

- Ipak, danas nam pripada čast da možemo obilježiti takav jedan jubilej i doći do ovog uređenog spomenika, ali i da mlade podučimo zašto je napravljen ovaj spomenik koji je i dan danas ukras sela – rekao je Dretar.

Istaknuo je i kako se nada da će se spomenici i dalje uređivati, da će oni i dalje održavati ovakve komemoracije i svečanosti, ali i da će građani primijetiti rad njihovih antifašističkih udruga te da će u tome imati daljnju podršku.

otb-semovecka_bitka_3.jpg

Uz brojne delegacije na obilježavanju Šemovečke bitke bile su saborske zastupnice Natalija Martinčević i Barbara Antolić Vupora. Zatim zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te načelnici općina Martijanec i Jalžabet Branimir Nađ i Rajko Solar. U Šemovec je stigao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

otb-semovecka_bitka_1.jpg

Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupor naglasila je kako, suočeni s ratom u Ukrajini, ponovno uočavamo riječ "fašizam" na djelu. - Vidimo da su i među našim mladima ideje nasilništva itekako prisutne. Zato je važno da svi prosvjetni djelatnici, javni i politički čimbenici na takvim događajima podsjećamo na povijesne događaje i mlade naraštaje učimo kako to moramo izbjeći da ne bi gledali trupla i mrtve mlade koje nam donosi fašizam. To donosi mržnju među narodima, mržnju prema različitima – upozorava Antolić Vupora koja je pozdravila predstavnike općina i gradova raznih političkih opcija koji moraju biti ujedinjeni u jasnom ukazivanju na naše antifašističko, europsko opredjeljenje. - Jedino tako možemo biti primjer mladim naraštajima, njegujući spomen obilježja, spomenike i nazivlja ulica. Kome smeta Trg slobode? A to se dogodilo, Trg slobode je negdje ukinut. Ne želim prozivati, pozivam - vratite takvo nazivlje. Vratite slobode, čuvajte slobode! Ona ne dolazi, nju treba izboriti i stalno njegovati – zaključila je.

Označeno u