BALE Prije ugovora s Fondom, Grad Varaždin treba potpisati ugovor s izvođačem i dobiti bankovnu garanciju

MGA | 28.11.2023. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskom HNK u tijeku je sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina. Jedno od pitanja tijekom aktualnog sata bilo je vezano uz daljnji postupak riješavanja bala u Brezju. Odgovarajući na pitanje gradonačelnik Neven Bosilj komentirao je i navode HDZ-ove vijećnice Aranke Oreški, da je bale riješio HDZ.

- Po vama, vi ste politički utjecali, nije čak ni Vlada. Bale su riješile institucije ove države, rješenje je donio Grad Varaždin, a financiranje je preuzela Vlada preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na tom se problemu radilo 18 godina, a intenzivno se radilo zadnje dvije godine. Podsjećam, proračun je srušen da se ne riješe bale, sve se zavlačilo dok Vlada nije donijela tu odluku, a već su mogle krenuti. Daljnja procedura je sljedeća. Bio sam s ekipom u Fondu, direktor je dobio zadatak da se sklopi ugovor i to nakon što Grad sklopi ugovor s izvođačem i dobije bankovnu garanciju na iznos od 29 milijuna eura, bez obzira što smo JLS koji ne može propasti. To će trajati par tjedana i očekujem da će uklanjanje bala krenuti iza nove godine - pojasnio je Bosilj te se dotaknuo i pitanja ukidanje prireza.

Napomenuo je da je Vlada u listopadu donijela paket poreznih mjera kojima se JLS-ovima ukida prirez, čime je Gradu Varaždinu iz džepa izbačeno 5,2 mil. eura koji su već bili u projekcijama proračuna.

- Svi HDZ-ovi gradonačelnici dobili su nalog s vrha Vlade da ne smiju dizati porez. Gledajući proračune Velike Gorice, Osijeka i drugih gradova vidi se da uravnotežuju proračun tako da napuhavaju prihod od nefinancijske imovine uz nadu da će im HDZ dati novce, ne Vlada. Mi tako ne radimo, imamo ozbiljan proračun - kaže Bosilj.