Bale i u otvorenom pismu djece odraslima uz Međunarodni dan djeteta: "Riješite taj problem!“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bale i u otvorenom pismu djece odraslima uz Međunarodni dan djeteta: "Riješite taj problem!“

IHR/Varaždinske vijesti | 5.10.2019. u 11:33h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta u ponedjeljak, 7. listopada Dječje gradsko vijeće Varaždina sastavilo je otvoreno pismo odraslima.

- Ove godine nismo u mogućnosti organizirati tradicionalno okupljanje na Trgu kralja Tomislava zbog školskih kalendara i Dana neovisnosti, pa smo napisali pismo odraslima o nekim našim razmišljanjima u vezi života djece u gradu Varaždinu – poručila je Dubravka Novak, koordinatorica rada Dječjeg gradskog vijeća.

Pismo prenosimo u cijelosti:  

Dragi odrasli,

U godini u kojoj se u svijetu obilježava 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta koja je temelj i naših djelovanja, svjesni smo da puno toga činite za nas djecu. Hvala vam na tome. Zadovoljni smo što sve u gradu imamo, vesele nas mnogobrojna događanja, festivali, centar grada uredan i čist s raznolikim trgovinama i programima. Veseli nas što postoje brojni sportski klubovi koji okupljaju djecu i s njima rade. Vesele nas škole stranih jezika, udruge za kreativno izražavanje, ples, glazbu, sviranje, pjevanje, za STEM područja, umjetničke udruge, besplatni posjeti varaždinskome muzeju. Vesele nas bazni i klizalište…

Većini djece je sve to blizu i dostupno. Mnogi roditelji teško izdvajaju mjesečne članarine za neku/e izvanškolske aktivnost/i.  Za neke naše vršnjake je, na žalost, mnogo toga nedostupno i nedostižno jer unatoč njihovoj želji, volji i/ili talentu, roditelji ne mogu platiti.

 Također nas žalosti i smatramo da nisu u ravnopravnom položaju naši vršnjaci koji redovito ne mogu dolaziti na mnoga besplatna  događanja i programe za djecu  jer su udaljeni od centra grada i ne mogu dolaziti na radionice i programe koji su organizirani za svu djecu. Za njih to nije besplatno jer put do grada ( unatoč tome što žive u gradu ) moraju platiti, a ovise i o volji/odlukama svojih učitelja/odgojitelja da ih dovedu i organiziraju im  prijevoz. Ne pomažu ni suglasnosti koje roditelji moraju potpisivati za svako dijete pri svakom izlasku iz škole. Naši vršnjaci i oni mlađi, rijetko ili nikad ne sudjeluju u „gradskim“ zbivanjima za djecu.

Raduje nas svaka nova školska sportska dvorana, dogradnje i uređenja škola, ali čak i mi smo primijetili neujednačenost u razvoju škola. Neke su uređene, citiramo, „kao space shuttle“, a na nekima su popucali šalteri ili radijatori stari 60 godina ili im vlaže zidovi, ili puca internetska veza kad se uključi 5 tableta i pametna ploča… Opremanje škola nije ujednačeno.  Za djecu sve najbolje, kažete. Dobro, ali onda tako i napravite. Ni mjesec dana od korištenja novog prostora na podu se već vide tragovi uništavanja ( namjerno ne govorimo o kojim je prostorima riječ).

Sigurni smo da nejednaki uvjeti za boravak, rad i učenje ne mogu dati iste šanse za uspjeh svima.

U svakom Dječjem tjednu molimo da nas uključite kada donosite odluke koje se tiču nas. Imamo mišljenje, imamo i prijedloge, ali… Evo primjera: grade se i/ili obnavljaju igrališta – u dvorištima škola, mjesnim odborima. Igrala koja se postavljaju, poput onog u južnom dijelu grada, novo je, a već se neka igrala raspadaju. Zaključili smo da su neka prilično nesigurna. Znamo da su ona drvena, didaktička skuplja. Naš je savjet da ih napravite manji broj, ali kvalitetnija, pa kad tko dođe na red. A red nek' bude pošten – prema broju i trenutnom stanju po kvartovima.

Bale. Molimo vas sve, riješite problem bala. Varaždinci, bolje i odgovornije razvrstavajte otpad. Nama je važno da i mi, i naša djeca, i djeca naše djece ne obolijevaju, da se ne guše u smradu i prežive ekstremna ljeta, zime koja nas/ ih čekaju… Sačuvajte nam zemlju, zrak i vodu. To možemo zajedno.

I za kraj: Ljubav djeci prije svega ! – slogan je početka svakog Dječjeg tjedna, pa tako i ovog. Znamo da nas volite. Znamo da sve što činite radite s dobrom namjerom. Volite nas, podržavajte i činite i dalje tako. Uključujte i nas. I činite najbolje, ali najbolje što i kako možete.

Dječje gradsko vijeće Varaždina

Predsjednik DGV: Petar Potočnik