Bakić: Varteks - tužni kraj, iako sam se, možda i iracionalno, nadao da može biti drugačije

| 11.7.2024. u 09:09h | Objavljeno u Aktualno

Opet vruća tema, i, nažalost, čini se tužni kraj iako sam se, možda i iracionalno, nadao da može biti drugačije, navodi na početku svog osvrta "Varteks i kultura uspjeha" Nenad Bakić, njegov nekadašnji većinski, odnosno najveći suvlasnik, povodom najave stečaja najveće domaće tekstilne tvrtke.

Nakon podsjećanja u kakvim je teškim okolnostima ušao u Varteks, kao i da su početkom 2020. "praktički spasili kompaniju", Bakić se usredotočuje na skori stečaj.

-Žao mi je što propada ova veličanstvena kompanija, iako sam se (srećom za sebe i svoju obitelj) odvojio od ove priče. Žao mi je zbog radnika s kojima sam sjajno surađivao (pisani dokazi uključivo mnoge poruke će se naći jednom u nekoj knjizi) i koji su 2019. svjedočili jednom od najnevjerojatnijih preokreta u Hrvatskom gospodarstvu, navodi Bakić.

Napominje da je nakon njega, "svježe novce unio g. Čajić pa i tu priča nije morala biti gotova, ali koronakriza, rat u Ukrajini i inflacija su bile nepremostiva prepreka", a ne zna " zašto zadnjih 12 mjeseci nisu prihvaćene navodno postojeće ponude za financijsko restrukturiranje". Stoga mu nije žao samo zaposlenika i kompanije.

- Žao mu je što se i moje ime našlo u ovom članku koji piše o onima koji su POTOPILI Varteks. Prije nego sam 2018. dokapitalizirao Varteks, on je bio klinički mrtav - znači: mrtvac, samo je to trebalo proglasiti. I to su bili prvi svježi novci uloženi u kompaniju od njenog osnutka! Svi dušobrižnici, koji su navodno htjeli 'spašavati' kompaniju, a tvrde da sam 'povoljno' uložio mogli su i tada i nakon toga jednako tako uložiti - nisu uložili ni kune. Dakle, ne možeš 'potopiti' nešto što si spasio, nažalost privremeno, iako je uz malo više sreće ili podrške moglo biti drugačije. Nakon uloženih podosta milijuna eura (sram me reći i koliko) i godina života, odvojio sam se od te priče, navodi Bakić te ukazuje da su mu "svi s kojima je pričao rekli da sam lud i da ne možemo uspjeti jer propala tekstilna industrija u EU koja se takmiči s Bangladešom - gore nego brodogradilišta (koja su pak progutala milijarde društvenog novca, a ovdje je bio moj)."

Nakon ulaganja, kako nastavlja, 2019. je sa suprugom odlučio da neće dalje ulagati obiteljski novac nakon neke granice, jer to nije njihova  'životna priča' i od tada Varteks prolazi kroz zaista teške vode.

-Gospodin Babić koji je nakon mene vodio kompaniju imao je možda i najteži posao u Hrvatskoj i hrabro je pokušavao uspjeti. A uspjeh je mogao doći samo kroz rast i razvoj. Za vrijeme mog mandata smo potpuno revitalizirali brand uz povratak vrhunske kvalitete - sjetite se! - uz porast maloprodaje od 70%, neviđeno! Žao mi je što se bona fide pokušaji uz ogromne uloge vlastita novca trpaju u isti koš s nekim drugima, odnosno što to mediji ne prepoznaju.  Jasno je i da takav diskurs jako destimulira svaki pokušaj uspjeha - jer ako uspiješ, žele te satrti iz zavisti, a ako ne uspiješ, naslađuju se jer nisi. Nedostaje nam KULTURA USPJEHA, o čemu govorim godinama. A ovdje je malo nedostajalo do jednog nevjerojatnog uspjeha, naglašava Bakić navodeći da je za njega "Varteks, nažalost, najveći neuspjeh".