B. Divjak nakon krvavog događaja u Beogradu: "Treba postrožiti dobivanje dozvole za posjedovanje oružja"

VV | 4.5.2023. u 20:13h | Objavljeno u Aktualno
Na tragični događaj, koji se jučer dogodio u jednoj osnovnoj školi u Beogradu, osvrnula se i bivša hrvatska ministrica obrazovanja i profesorica s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Blaženka Divjak. Na svom je Facebook profilu još jučer izrazila duboku sućut obiteljima i svima koji su osobno poznavali i voljele stradalu djecu i odrasle u krvavom masakru koji je počinio 13-godišnji dječak. 
- Užasna je situacija u Beogradu, osmero djece i odraslu osobu ubio je maloljetnik. Duboka sućut obiteljima i svima koji su ih osobno poznavali i voljeli. Većina je smatrala da ćemo takve strašne vijesti prenositi isključivo kao prekooceanske. To nije bilo realno očekivanje. Što možemo, osim duboko suosjećati s onima koji žaluju? - pita se varaždinska profesorica te iznosi niz prijedloga.
- Programi prevencije nasilja moraju biti stalno aktualni, a ne samo kad se nešto užasno dogodi. Sudjelovanje svih nas u nenasilnom riješavanju sukoba i brizi za mentalno zdravlje je nužno na svim razinama, od obitelji do javnog prostora. Javno pozivanje na nasilje, mržnju i netrpeljivost treba se osuditi. Odgovorno se svi moramo ponašati i na društvenim mrežama, raspravljati argumentirano i provjeravati izvore koje dijelimo. Tražiti da mediji konzultiraju stručnjake o tome što i kako prenositi kad se nešto ovako užasno dogodi. Zabraniti posjedovanje oružja bez vrlo ozbiljnog razloga (postrožiti dobivanje dozvola) i strogo kažnjavati posjedovanje bez dozvole.