Avar: Tendenciozno je zaključivati da se odustaje od prijedloga za raskid ugovora zbog novih analiza

vv | 26.3.2019. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

- Tendenciozno je pa i krivo zaključivati da se prijedlog za raskid ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada, koji je bio najavljen pa skinut s dnevnog reda, više neće naći na sjednici Gradskog vijeća zbog rezultata novih analiza, odnosno da će u pitanje doći program sanacije lokacije Brezje, upozorava Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, osvrćući se na naše procjene kako će doći u pitanje raskid ugovora, koji je 2008. sklopljen s T7 VIS-om, kao i nedavno prihvaćen Plan sanacije lokacije Brezje, budu li konačni rezultati analiza sadržaja bala, koji se upravo provode, značajno drukčiji od onih iz 2017. godine, kao što smo doznali od dobro upućenih.

Nova analiza - uskoro

Kod rješavanje pitanja otpada odloženog u Brezju, kako napominje Avar, Grad Varaždin vodi se isključivo Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada odlagalište te svih ostalim propisima koji uređuju tu problematiku.
-Sukladno tome, 2017. godine, odnosno prije nego što smo krenuli u rješavanje dijela bala koje nisu bile pod koncesijom, Bioinstitut iz Čakovca uzeo je reprezentativne uzorke sadržaja bala koji su pokazali da je otopljenog organskog ugljika (DOC) manje od 800 mg/kg suhe tvari, koliko iznosi granična vrijednost kada nije potrebna obrada prije odlaganja. Usporedno s time, kako bi uopće mogli razgovarati o sufinanciranju trajnog rješenja za bale, pristupili smo izradi Programa sanacije lokacije Brezje, koji je – nakon izmjena traženih od članova povjerenstva i prekategorizacije otpada temeljem spomenute analize - prošao na stručnom povjerenstvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a odobrio ga je zatim i ministar. Za mene kao legalista, to je dokument prema kojem danas jedino možemo postupati, ukazuje Avar.

(opširnije u tjedniku)

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci