Avar: “Sve ide prema rješenju bala bez troška za građane, a što se nekima nikako ne sviđa” Foto: VV/Arhiva

Avar: “Sve ide prema rješenju bala bez troška za građane, a što se nekima nikako ne sviđa”

| 22.3.2021. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Treba smiriti predizborne strasti, a onda u miru, dobronamjerno i s razumijevanjem pročitati tekst integralne nagodbe i Program sanacije lokacije Brezje pa da se vidi da sve što se događa je u skladu s integralnom nagodbom, preporukama nadležnog ministarstva i u skladu sa zakonom – ukazuje Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika Varaždina, osvrćući da na istup Damira Habijana, predsjednika Gradskog vijeća i varaždinskog HDZ-a, koji je prošli tjedan ustvrdio da je ovaj dogovor mrtav jer se ide u novi natječaj za zbrinjavanje bala, umjesto da se one riješe prema Ugovoru o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine.

Zašto drži da se ne događa ništa što nije ranije predviđeno, odnosno da se ide sukladno integralnoj nagodbi te prema konačnom rješenju baliranog otpada u Brezju, Avar navodi tri razloga: osigurava se financiranje od strane države, rješavaju se sporovi teški stotine milijuna kuna, a raskida se ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine.

- Činjenica je da se u nagodbi navodi provedba ugovora o interventnom zbrinjavanju iz 2008. godine, ali isto tako je definirano što će se napraviti ukoliko se ne dobe tražena jamstva tj. ako se kumulativno ne ispune svi preduvjeti. Naime, da bi se proveo Ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada treba dobiti suglasnost Vlade za emisiju obveznica, a Grad Varaždin, četiri općine i Fond trebaju osigurati novac u svom proračunu. Dodatno osiguranje da će se u 12 godina platiti izvršene obveze bio je zalog na dionice Termoplina. Budući da za potonji zalog nije dobivena suglasnost u predviđenom roku, a kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost novog spora u integralnoj nagodbi navedeno je da će se pronaći alternativno rješenje. Sukladno hodogramu Ministarstva, koji smo od početka poštivali, pripremili smo se za sve moguće varijante pa tako i dokumentaciju za novi natječaj, objašnjava Avar.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u