Avar podiže kaznenu prijavu: Termoplin zlorabi javnu nabavu, proračun oštetio za 1,5 milijuna kuna

| 29.3.2016. u 11:21h | Objavljeno u Aktualno

Nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar podići će kaznenu prijavu protiv tvrtke Termoplin i svih odogovrnih osoba zbog zlouporabe Zakona o javnoj nabavi i izvlačenja novca iz proračuna Grada Varaždina.

Kako je naglasio Avar na današnjoj konferenciji za novinare, u posljednjih pola godine pribavio je dokaze koji potvrđuju da  Termoplin grubo krši Zakon o javnoj nabavi i izvlači novac iz proračuna Grada Varaždina.

Prema Avarovim tvrdnjama, Termoplin je izdavao račune gradskim javnim ustanovama po cijenama koje nisu jednake ugovorenim cijenama, odnosno onim cijenama koje su ponuđene postupkom javne nabave.

- U svemu je vidljivo da je Termoplin iskorištavao svoju poziciju, da je zlorabio svoje ovlasti i sve druge institucije da bi se na javnu nabavu javio s jednom cijenom, a zatim svim proračunskim korisnicima računao potpuno drugu cijenu. Bez ikakvog obrazloženja, a obrazloženja koja su bila tražena od dvojice ravnatelja, odgovor je bio da su stvoreni tržišni uvjeti za povećanje cijene. Naravno da to nije točno i to sam ovdje dokazao - rekao je Avar.

Dokumentacija, kaže Avar, nije kompletna jer je dobio podatke za samo šest javnih ustanova Grada Varaždina.

- No prema podacima za ovih šest javnih ustanova za koje sam dobio podatke, vidljivo je na koji način je zlorabljen institut javne nabave i na koji način je Termoplin potkradao proračun Grada Varaždina - tvrdi Avar i dodaje kako su jedino dva ravnatelja primijetila razlike u ugovorenim i fakturiranim cijenama plina.

Avar je procjenio da je Proračun u 2014. i 2015. oštećen za više od 1,5 milijuna kuna.

- Zašto određeni ravnatelji i direktori nisu reagirali, to ćemo upitati njih. Bili su dužni i to im je jedan od poslova u opisu radnog mjesta, da kontroliraju račune koje dobivaju. Dvojica su reagirala, a ovi ostali zašto nisu reagirali, to ćemo vidjeti - najavio je Avar te dodao kako će protiv svih odgovornih osoba podnijeti kaznenu prijavu.

- Ja ću podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, naravno da idem prema Državnom odvjetništvu zbog toga jer ne očekujem nikakvu rekaciju ni Grada Varaždina, ni Skupštine društva ni Nadzornog odbora, s obzirom da dosad nisu nikad reagirali - naglasio je Avar te dodao da u Nadzornom odboru Termoplina vlada i sukob interesa.

Naime, kako je podsjetio Avar, Državna revizija je utvrdila da Nevenka Grbac istovremeno obavlja funkciju predsjednice Nadzornog odbora Termoplina i rukovoditeljice Odjela financija i računovodstva Termoplina.

- U nalazu Državne revizije se eksplicite navodi da upravljačka funkacija mora biti odvojena od nadzorne funkcije, što u ovom slučaju nije tako - smatra Avar.

Podsjetio je i na izjave gradonačelnika Gorana Habuša, u kojima je, tvrdi Avar, gradskim vijećnicima sugerirao da ne treba "čeprkati" po Gradu jer bi mogla doći policija, DORH i slično.

Ako gradonačelnik Habuš misli da mi moramo okretati glavu pred kriminalom, onda je to ozbiljan problem. Ovo što radi Termoplin je klasična krađa sofisticiranim sredstvima. S tim se nikako ne mogu složiti i inzistirat ću na zakonitom i transparentnom poslovanju svih gradskih subjekata. Uvijek ću štititi interese Grada i gradske imovine. Udio Grada od 50,99 posto u Termoplinu jest gradska imovina - zaključio je Avar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci