Avar i Bunić: Varaždin će postati nacionalno smetlište! Foto: Krešimir Đurić

Avar i Bunić: Varaždin će postati nacionalno smetlište!

M.P./Varaždinske vijesti | 19.12.2016. u 17:26h | Objavljeno u Aktualno

Mladen Jozinović, Predrag Štromar i Goran Habuš naumili su Varaždin pretvoriti u nacionalno smetlište! Poručili su to na današnjoj izvanrednoj pressici varaždinski gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić uoči sjednice Gradskog vijeća zakazane za 29. prosinca. Na njoj će se, naime, naći prijedlog odluke o prihvaćanju prijedloga tvrtke C.I.O.S. MBO za mirno rješenje odnosa u pogledu nekretnine u Brezju, odnosno zemlijšta na kojem se nalazi postrojenje za MBO.

- U raspravi oko prihvaćanja proračuna i prodaje udjela u Termoplinu, ta točka prolazi „ispod radara“. Jozinović, Štromar i Habuš iza kulisa su dogovarali seljenje Piškornice u Varaždin zbog čega će Varaždin postati smetlište Hrvatske – ukazali su Avar i Bunić.

Prvi korak tome je, ističu, već napravljen i to povećanjem kapaciteta za MBO postrojenje s 35.000 tona na 95.000 tona godišnje. Time će, kažu, u Varaždin dolaziti 15 puta više otpada nego što ga građani proizvedu.

- Druga faza tiče se kupovine postrojenja za MBO od strane tvrtke Piškornica u kojoj Varaždinska županija ima 25 posto udjela, dok se treća faza odnosi na samo popunjavanje kapaciteta postrojenja. Odnosno, u MBO bi u početku trebao dolaziti otpad iz četiri županije nakon čega bismo u budućnosti postali nacionalno smetlište. Ovo će biti božićni dar župana i gradonačelnika građanima. Marija Bistrica je nacionalno svetiše, a Varaždin će postati nacionalno smetlište - naveli su gradski vijećnici po čijim bi se procjenama u MBO-u moglo zbrinjavati čak 200.000 tona otpada godišnje.

Avar i Bunić nadaju se da će gradski vijećnici promisliti o ovom problemu te da neće prihvatiti tu točku dnevnog reda.

- Mi jesmo za mirno rješenje spora, no tu se krije namjera da se nanese šteta gradu. Nije sve u biznisu i zaradi već ima nešto i u kvaliteti života. Ne želimo da Piškornica stupi na tlo grada i nadamo se da će nam se u ovome pridružiti građani i udruge - navode.