Avar: Čačić nas želi natjerati da napravimo kazneno djelo za koje bi nas vjerojatno on sam prvi prijavio

vv | 30.11.2018. u 16:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

-Gospodin Čačić se mora informirati o nečemu što priča ili mu je naša preporuka da si nabavi još koju posebnu savjetnicu da ga ona bolje informira o stvarima o kojima priča, poručuje Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnik, osvrćući se na izjavu varaždinskog župana tijekom jučerašnje Županijske skupštine da se ballirani otpad u Brezju mora „prema zakonu rješavati preko Piškornice, a petljanje i muljanje ne vode nikamo”.

Avaru nije jasno otkuda se kao rješenje za bale navodi baš Piškornica, budući da su zapeli svi planovi da se tamo napravi Regionalni centar za gospodarenje otpadom.

- Taj regionalni centar sigurno neće biti gotov do 2023. , a možda ni tada.  Županova izjava da bi mi, usprkos tome,  trebali samo tako odvesti bale u Piškornicu još je jedan pokušaj da nas natjera da napravimo kazneno djelo za koje bi nas vjerojatno on sam prvi prijavio, veli Avar, dodajući da je Čačić očigledno zaboravio sve nezakonitosti i druge stvari koje su se tamo događale, iako je u upravnom vijeću istoimene javne ustanove.

Da Piškornica danas nije nikakvo rješenje, već i sama problem, kako naglašava Avar, jasno je svakome tko ima zdrave oči.

-U to se može uvjeriti svatko, a ako treba, iznajmit ćemo i autobus za sve zainteresirane kako bi mogli vidjeti kako odlagalište u Piškornici izgleda i kako se tamo odlaže otpad i koji su sve tu problemi, veli Avar.

Posebno ga čudi što varaždinski župan i danas nudi neka svoja osebujna rješenja, kao što ih je to bio i prije slučaj, i to rješenja koja su zapravo usložile ionako velike probleme oko bala.  

- Svima je jasno da nije Goran Habuš bio taj koji je osmislio koncesiju za zbrinjavanje  bala, već je to plod velikog promišljanja tadašnjeg ministra gospodarstva. Uostalom, zna se tko je i zašto sve bio u tom ministarstvu  kada se osmišljavala ta koncesija. Gospođa Martinčević je jako dobro zacijelo pamti to vrijeme kada su to probali provesti. A danas se zorno vidi kamo je to njihovo petljanje dovelo. Naime, kao što je dobro poznato, Ministarstvo zaštite okoliša jasno veli da ne želi platiti troškove zbrinjavanje koji bi proizlazili iz koncesije,  a s druge strane nama je za vratom tužbom od 96 milijuna kuna, veli zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, dodajući da bi bilo županu bolje da se bavi stvarima iz svog djelokruga.

Aktualna gradska vlast, kako naglašava, odgovorna je i zna kako na zakonit način riješiti bale.

- Naravno da to traje jer već sad imamo dva sudska procesa. Imamo ih zapravo ko u priči. Tu su praktički dva „važeća ugovora“. Stoga najprije moramo to raspetljati pravno, a onda idemo u onaj dio koji se tiče operative, odnosno načina zbrinjavanja. To će se angažirati i povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo zaštite okoliša. Ono radi svoj posao i već je imalo prvu svoju sjednicu gdje je dalo neke primjedbe, odnosno zahtjeve za dopunama programa sanacije lokacije Brezje. Na to ne utječe nitko od političara s neke gradske razine, to su stručnjaci koji rade svoj posao, ukazuje Avar.