Avar: "Bilo je i neodgovornih koji su organizirali roštiljade, molim vas da to ne radite" Foto: VV arhiva

Avar: "Bilo je i neodgovornih koji su organizirali roštiljade, molim vas da to ne radite"

Varaždinske vijesti | 30.3.2020. u 19:57h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Varaždina Zlatan Avar danas se na konferenciji za medije ovrnuo na aktivnosti tijekom vikenda te zahvalio svim Varaždincima.

- Za vikend je bilo lijepo vrijeme i proveli su ga u prirodi, a većina njih se pridržavala preporuka koje smo dali. Međutim, moram upozoriti i na one neodgovorne koji su napravili određene fešte, roštiljade... Molim vas da to ne radite, jer ako će se to događati, morat ćemo to i sankcionirati. Mogli ste vidjeti da i na šetnicama i u gradu redovito patroliraju pripadnici Civilne zaštite. Trenutno u Civilnoj zaštiti imamo 175 pripadnika koji nose iskaznice Civilne zaštite grada Varaždina i prsluke te rješenja o imenovanju, kako biste znali ako vas zaustave i upozore - rekao je Avar.

- U gradu sve funkcionira normalno, kao i sve gradske službe. Redovito se odvozi otpad i funkcioniraju sve redovite komunalne aktivnosti. Želim upozoriti na činjenicu da je broj zaraženih kod nas, u odnosu na ostatak Hrvatske, na vrlo niskoj razini, ispod hrvatskog prosjeka, i upravo ove mjere koje provodimo zajedno s nacionalnim stožerom civilne zaštite i PU varaždinskom daju rezultat i takav prosjek želimo zadržati. Građane molim za strpljenje i razumijevanje, držimo se uputa i odredbi koje daje nacionalni stožer i stožer grada Varaždina, da svi čim prije prebrodimo ovu krizu. Strpite se još dva, tri tjedna, ja vjerujem da će biti bolje - istaknuo je.

- Gradska tržnica je djelomično otvorena, tamo su isto pripadnici civilne zaštite, kao i djelatnici tržnice, kako bi se održavali svi potrebni higijenski uvjeti i socijalna distanca, i što se toga tiče, ja sam iznimno zadovoljan. Što se tiče propusnica, danas imamo oko 150 propusnica koje smo izdali, sve ide nekom normalnom kolotečinom. Svi oni koji imaju nesređeno prebivalište, odnosno boravište, trebaju poslati zahtjev stožeru civilne zaštite grada Varaždina, mi ćemo svaki zahtjev razmotriti i odobriti one koje možemo. Zadnjih dana imali smo porast takvih zahtjeva i to redovito rješavamo. Apeliram i na poslodavce da izdaju propusnice svojim djelatnicima - rekao je Avar i podsjetio da Grad Varaždin ne izdaje propusnice mještanima okolnih općina, već to rade stožeri njihovih općina.

Dodao je da se u četvrtak, 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

- U vrijeme kada se građani nalaze u izolaciji svojih domova, briga o autističnim osobama još više dobiva na značaju pa je Grad Varaždina zajedno s Udrugom za odrasle osobe s autizmom Plavo srce iz Varaždina osmislio način obilježavanja tog dana primjeren novonastalim uvjetima. Naime, Udruga Plavo srce osmislila je za svoje članove radionice izrade sapuna s logotipom Grada Varaždina. Takva aktivnost i radna okupacija za osobe s autizmom u vremenu kada se ne izlazi iz stana je od velike važnosti. Sapune će podijeliti volonteri Gradskog društva Crvenog križa Varaždin koji obilaze starije i invalidne osobe donoseći im potrebne namirnice. U paketu će se ovih dana naći i sapuni Udruge Plavo srce s logotipom Grada Varaždina i uputama kako pravilno prati ruke i time spriječiti širenje zaraze - dodao je Avar.

Robert Puja pojasnio je djelovanje civilne zaštite po mjesnim odborima.

- Broj pripadnika civilne zaštite raste iz dana u dan. Cilj nam je doći do brojke od 200 pripadnika, a u slučaju potrebe taj će broj i povećavati. Zahvaljujem svim ljudima koji su se dobrovoljno stavili na raspolaganje, kao što su hrvatski branitelji i sportske udruge te mnogi drugi. Apeliram na ljude da, kad vide pripadnike civilne zaštite, da slušaju njihove upute i da budu korektni prema njima - napomenuo je Puja.

Istaknuto je da su na terenu, u sklopu civilne zaštite, i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji patroliraju vatrogasnim vozilima te preko megafona daju upute, osobito na mjestima gdje dolazi do većih okupljanja.

Što se tiče nezadovoljstva građana oko izdavanja propusnica, Avar je rekao da se situacija smirila nakon "početne nervoze".

- Svi su se priviknuli na novi način rada. Što ćemo se više držati uputa, mislim da će se i te restrikcije olabaviti, a to ovisi o našem ponašanju - zaključio je Avar.