Aquatehnika - javna tvrtka koja gomila milijunske gubitke, a dijeli božićnice

| 21.12.2017. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

Mirko Andabaka, novoizabrani direktor Aquatehnike, tvrtke-kćeri Varkoma, pred sobom ima izrazito težak zadatak. Sanirati gubitak te tvrtke koji je s krajem listopada ove godine iznosio devet milijuna kuna, dok će do kraja godine on iznositi 10-11 milijuna kuna.

Rezime je to današnje pressice održane u Gradskoj vijećnici na kojoj su zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar te članovi NO tvrtke Željko Bunić i Božo Soldo predstavili novog direktora te tvrtke. Andabaka je, naime, za direktora izabran kao jedini kandidat na drugom natječaju budući da dva kandidata koji su se prijavili na prvi natječaj nisu zadovoljili uvjete zbog čega je morao biti raspisan novi.

- Stanje je alarmantno, gubitak tvrtke je veliki - poručio je Avar, dok je predsjednik NO tvrtke Soldo rekao da nije jasno kako je tvrtka u godinu dana, odnosno tijekom 2016. i 2017. godine tako naglo „pala“.

Prema riječima Bunića, Aquatehnika je u razdoblju od siječnja do kraja listopada ostvarila gubitak od 9 milijuna kuna, pri čemu su prihodi iznosili 13,8 milijuna kuna, a rashodi 23 milijuna kuna. Do kraja godine, gubitak će biti 10-11 milijuna kuna. Usporedbe radi, 2016. godinu završila je s oko pet milijuna kuna gubitka.

- S trenutnim gubitkom, tvrtka je praktički nelikvidna. Da nema potpore matične tvrtke i Grada, vjerojatno bi već završila u stečaju. Tvrtka je bila u rasulu kada smo došli - rekao je Bunić.

No, unatoč tome, kupljena je skupa telekomunikacijska oprema koju v.d. Tomislav Bogović kojeg je, podsjetimo, postavio Grad Varaždin nije pronašao i nema je nigdje.

- Nevjerojatno je što se u situaciji kada je tvrtka nelikvidna i ne plaća dobavljače, kupuju skupi mobiteli marke Iphone, Samsung Galaxy, ali i dronovi, kamere... - poručio je Bunić dodavši da se s bivšim direktorom Darkom Katančićem pregovara da se vrate ta sredstva.

Osim nabavke skupe opreme, „češljaju“ se i pojedini ugovori koje je bivša uprava sklapala na rok od godinu dana, a za koje novi direktor ne vidi potrebe. Zbog svega navedenog, razmišlja se i o podnošenju kaznenih prijava DORH-u.

- U tijeku je detaljna inventura tvrtke. Ako se u međuvremenu ne raščiste neke stvari, bit ćemo primorani to napraviti - najavio je Andabaka.

Usprkos trenutnom lošem stanju u kojem je tvrtka, smatra da ona ima svijetlu budućnost. Razlog tome je projekt Aglomeracije gdje se Aquatehnika, sukladno nedavnom mišljenju Hrvatskih voda, može javljati kao podizvođač radova.

- Očekujem da će nam projekt Aglomeracije nositi najveći dio posla, no imamo kapacitet i za ostale poslove poput uređenja vodotoka, sanacije klizišta, održavanje puteva i ostale poslove u niskogradnji. To bi nam trebalo nositi 30 posto posla, a Aglomeracija ostatak - pojasnio je novi direktor tvrtke.

Otkako je s 1. prosinca stupio na dužnost direktora, ističe da je razgovarao i s većim dobavljačima tvrtke s kojima se pregovara o reprogramiranju duga kako ne bi došlo do eventualne blokade tvrtke. Naime, plaćanje obveza prema dobavljačima kasni, no plaća radnicima normalno ide. U tvrtci ih je trenutno 99, a bruto iznos plaće iznosi od 9.500 do 10.000 kuna. Štoviše, dobit će i božićnicu.

- Otpuštanja zasad neće biti i ako ugovorimo sve predviđene poslove, zadržat ćemo kadar. Međutim, ako se neki poslovi neće uspjeti ugovoriti, onda će biti preslagivanja i sistematizacije. Usto, cilj nam je pomlađivanje radne snage, naročito na gradilištima - poručio je Andabaka.

Označeno u