Antolić Vupora: "Žeton zakon" o mirovinskom osiguranju je najnovija HDZ-ova kozmetika Foto: SDP

Antolić Vupora: "Žeton zakon" o mirovinskom osiguranju je najnovija HDZ-ova kozmetika

Varaždinske vijesti | 6.10.2022. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije, raspravljajući o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranje u Hrvatskom saboru, rekla je kako se radi o "žeton zakonu".

- Zakon je više kozmetički, nego koristan i njima umirovljenici dobivaju mrvice sa stola. Ide u korist nekim kategorijama umirovljenika, no u isto vrijeme inflacija je 12 posto, a cijene režija i osnovnih prehrambenih proizvoda su skoro duple - rekla je Antolić Vupora.

Istaknula je kako hrvatske prosječne mirovine od oko 2.800 kuna uvelike zaostaju za mirovinama u susjednima državama u kojima su 3 puta veće.

- Sve mjere koje idu u smjeru povećanja životnog standarda naših najugroženijih skupina, pozdravljam i podržavam. No, ne slažem se sa tvrdnjama predlagatelja da se ove mjere utječu na najsiromašniji dio umirovljeničke populacije koja živi na pragu siromaštva ili su pak siromašni. Mirovina je u Hrvatskoj oko 35 posto prosječne plaće, čime je naša država pri samom dnu u EU. Pitanje je što hrvatski umirovljenici mogu kupiti za taj novac kad inflacija divlja? Ništa. Inflacija je pojela povećanje - naglasila je zastupnica.

Navela je da je SDP već predlagao "pravedniji obračun mirovina koji bi pratio inflaciju", dodavši kako je jedna od mjera i da država umirovljenicima treba podmiriti režije ako im one prelaze 30 posto dohotka kućanstva.

- Umirovljenicima se daju ostaci ostataka, a stiže nam zima. Pitanje je koliko će si umirovljenika moći priuštiti grijanje? Vrlo malo. Ovo je možda ispunjenje jednog od dogovora HDZ-a i nove ruke Silvana Hrelje za održanje ovakvog HDZ-a, ali je paušalno u zakonskom i svakom smislu – više kozmetički nego sadržajno - zaključila je Antolić Vupora.